Staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılmayacağı Resmî Gazete'de yayınlanan EYT düzenlemesiyle kesinleşti. Bu durumdan etkilenen binlerce kişi emeklilik hakkını kaybetti.

Çocuk yaşta çalışmaya başlayan ve sigorta primlerini ödeyen bu kişiler, emeklilik şartlarını yerine getirdikleri halde emekli olamıyorlar. Bu haksızlığa karşı mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları, yetkililerden adaletli bir çözüm bekliyor.

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi.

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu, geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da miting gerçekleştirdi.

Meslek liseleri stajı ve çıraklık okulunda yaptıkları zorunlu staj sigortaları emekliliğe sayılmayan binlerce çalışan mağdur pes etmiyor. Kendilerine uygulanan adaletsizliğin giderilmesi için her platformu etkili olarak kullanan staj ve çırak mağdurları 81 ilden gelerek Kartal Meydanı'nda tek yürek oldu.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Kurucu Başkanı Murat Bal, yaptığı paylaşımla 3308 Sayılı Kanun kapsamında işletmelerde fiilen çalışan stajyer ve çırakların mağduriyetine dikkat çekti.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz

Bal, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

3308 sayılı yasaya tabi tutulup, ucuz iş gücü olarak her işte çalıştırıldık. Biz çalışıyoruz diye işletmelere yeni işçi alınmadı, o işleri de bizler yaptık. Sosyal Güvenlik haklarımız eksik verilmiş, "sigortanız yapıldı" denilerek kandırılmışız ve sonunda da mağdur edildik. Uzmanlar ve sosyal güvenlik müşavirleri başta olmak üzere herkes tarafından kabul edilen haksızlığın giderilmesi ve ilk işe giriş tarihimizin kabul edilmesi gerekmektedir. E-Devlet üzerinde yazan 4A tescil tarihimiz, Hizmete Başlangıç Tarihi olmalıdır. Gazi Meclisimizden beklentimiz budur. Şimdi sormak istiyoruz. 3308 Sayılı Kanun kapsamında işletmelerde fiilen çalışan stajyer ve çırakların mağduriyeti ne zaman çözülecek?