Ancak bir günlük farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşların mağduriyeti devam ediyor.

Vatandaşlar 8 Eylül 1999 düzenlemesini birkaç günle kaçırmaları sonucu emekliliklerinin çok daha fazla uzamasına karşı çıkıyor. 

8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarla aynı şartlardan yararlanmak isteyen vatandaşlar yaşanan bu mağduriyetin ortadan kalkması için yaş sınırının kademeli yapılmasını talep ediyor.

8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayan ve 25 yılı dolduran milyonlarca vatandaş, “Peki biz ne olacağız? Yıllarca emekli olmayı mı bekleyeceğiz, bu eşitliğe aykırı değil mi?” diye soruyor.

2000 SONRASI KABİNEYE

Sosyal medya uygulaması Twitter üzerinden tepki göstererek EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyen vatandaşlar yaşadıkları mağduriyetin çözülmesini istiyor.

2000 sonrası SGK'lılar #KademeYoksaOyYok diyerek yetkililere sesleniyor. Vatandaşlar, seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini istiyor. Twitter'da düzenlenen etkinliğe binlerce vatandaş katıldı. Etiket kısa sürede Türkiye gündemine yerleşti.

Geçtiğimiz günlerde Twitter'da #2000LereKADEME#2000LerBURADA , #2000sonrasıKabineye  ve #2000Ler20milyonOy  etiketleriyle düzenlenen etkinliklere binlerce vatandaş katılarak mağduriyetin giderilmesini istedi. 

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI ADİL EMEKLİLİK İSTİYOR!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT'de yaş şartı olmayacağını açıklamasının ardından sıranın kendi mağduriyetlerine geceğini düşünen staj ve çıraklık mağdurları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamasıyla hayal kırıklığına uğradı.

Bakan Bilgin, “İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler. Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır.” sözleriyle 2 milyon staj ve çıraklık mağdurununun EYT düzenlemesinden yararlanamayacağını açıklamıştı. 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 8 Eylül 1999'dan önce stajyer ve çırak kaydı bulunan vatandaşlar sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını karşıladıkları takdirde yaş şartı aranmadan emekli olabilmek istiyorlar. Staj ve çıraklık mağdurları sosyal medyada sık sık etkinlik düzenleyerek seslerini yetkililere duyurmak için mücadele ediyor.

Ancak stajyer ve çıraklıklar çıkacak düzenlemeye dahil edilmedi. Bir kesimin mağduriyeti giderilirken diğer kesimin mağduriyeti görmezden geliniyor. Daha küçük yaşta, yaşıtları oyun oynarken ekmek parası kazanmak için çalışan staj mağdurları haklarına kavuşmak istiyor.

Meslek lisesinde okurken staj adı altında çalıştırılan mağdurlara öğretmenleri dahil herkes "SGK kartınız var artık. İşe başlangıcınız yapılmış oldu" dedi.  Ancak yıllar sonra kandırıldıklarını öğrendiler. Mağdurlar artık adalet istiyor. 

STAJYER VE ÇIRAKLAR ADALET İSTİYOR!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 8 Eylül 1999'dan önce stajyer ve çırak kaydı bulunanlar sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını karşıladıkları takdirde yaş şartı aranmadan emekli olabilmek istiyorlar.

CHP'ye geçen Bayrampaşa Belediyesi'nde işçi kıyımı: 33 işçi SMS ile işten çıkarıldı CHP'ye geçen Bayrampaşa Belediyesi'nde işçi kıyımı: 33 işçi SMS ile işten çıkarıldı

Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklıklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve Ocak ayında Meclis'e sunulması beklenen EYT düzenlemesi kapsamından yararlanmayı istiyorlar. 

Çırak ve stajyeler SGK’ye kayıtlı iken çalıştıklarını ve Sigorta Sicil Kaydı belgesinde “ilk işe giriş tarihi” ifadesinin açık bir şekilde yer aldığını belirterek stajyer ve çıraklar için de borçlanma hakkı istiyor.