19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda bisiklet turu düzenlenecek 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda bisiklet turu düzenlenecek

Bulunduğumuz çağ rahatlık, kolaylık ve modernlik getirirken bir o kadar da stres ve gerginlilk getiriyor.

Ekonomik sıkıntılar, gelecek kaygısı, ailevi problemler birçok insanı stresli hale getirirken gündelik hayatlarında da kısıtlamaya yol açıyor. Hayatı daha yaşanılabilir kılmak ve bir nebze olsun daha keyifli bir şekilde sürdürebilmek için küçük büyük demeden her insanın stresle baş etmeyi öğrenmesi gerekiyor. Hal böyle olunca da insanların aklına gelen ilk soru, Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir? oluyor.

Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

Birçok insanın gündelik hayatını olumsuz etkileyen stresle başa çıkmanın birçok yolu var. Basit ve anlamsız görünen teknikler aslında farkında olmadan stresi yenmenize yardımcı oluyor.

Peki stresle başa çıkmanın yolları nelerdir? İşte 10 adımda stresle başa çıkmanın yolları... 

10 adımda stresle başa çıkmak!

Birçok insanın gündelik hayatını olumsuz etkileyen stresle başa çıkmanın birçok basit yöntemi var. Dikkate bile almayacağımız küçük hareketler biz farkında olmadan stresimizi azaltarak rahatlamamıza yardımcı oluyor. İşte 10 adımda stresle başa çıkmanın yolları...

Kendinize çiçek gönderin

Çiçek. | Listelik

Dünyaca ünlü türk doktor Mehmet Öz Stress Less (Daha az stres) kitabında stresi azaltan tek şeyin sorgusuz sualsiz doğa olduğunu açıklarken Harvard Üniversitesi tarafından yapılan çalışma da bu kanıyı destekler nitelikte. Çalışmada bir grup kadına çiçek gönderilmiş ve diğer gruba ise mum verilmiş. Bir hafta içerisinde ilk grubun, daha az endişeli ve stresli olduğu tespit edilmiş. Bunun nedeni olarak, doğal elementlerin sakinleştirici etkisi işaret edilmiş. Dr. Öz, ofis masanızda daima bir çiçek bulundurmanızı tavsiye ediyor.

Camdan bakın

Pencereden Dışarıya Bakmak: Derin Düşünme ve İçe Bakış için Harika Bir  Egzersiz - Aklınızı Keşfedin

Washington Üniversitesi psikoloji porfesörü Peter Kahn tarafından ofis çalışanları arasında yapılan araştırmaya göre, ofis çalışanları 3 tür manzaraya bakmalarına göre ayrılıyorlar. Bunlar; doğa manzarası, elektronik bir ekran ya da hiçbir şey. Araştırma sonucunda stres seviyesi artığında, doğaya bakılması kalp ritim seviyesinin normale dönmesine yardımcı oluyor. Elektronik ekrana bakanlar ve hiçbir manzarası olmayanların sonuçları ise birbirinden çok farklı değil.

Öpüşmek

Öpüşmek orucu bozar mı? Diyanet ile dudaktan, boyundan, yanaktan öpmek oruç  bozar mı ve kaza gerektirir

Northwestern Üniversitesi psikiyatri profesörü Laura Berman, günde bir veya iki defa öpüşmenin stresi azaltan etkenler arasında olduğunu belirterek kişinin kendini daha az izole edilmiş hissedeceğini söylüyor. Çünkü öpüşme sırasında vücut endorfin hormonu salgılıyor. Dr. Berman, insanların mümkünse günde en az bir kere 10 saniye derin ve tutkulu öpüşmesini tavsiye ediyor. 

5 dakika mola

Mola verme zamanının geldiğini anlamanın yolları - Meraklısı İçin

Kate Hanley ise stresle mücadeleyi anlattığı kitabında, ofisinizde yapabileceğiniz basit bir hareketle, stresinizden arınabileceğinizi söylüyor. Bunun için, iki ayağınız yere basacak şekilde masadan uzaklaşarak öne doğru eğilin, kafanızı dizlerinize yaklaştırın ve kollarınızla ayaklarınıza değin. Böylece sırtınızın rahatladığını kaslarınızın gevşediğini hissedeceksiniz.

Rahat olmak

IELTS Speaking Bölümünde Skorunuzu Arttıracak 6 Önemli Strateji - EDUMAG

Kent Üniversitesi profesörü Samuele M. Marcora, stresli bir günün ardından spor salonuna gidenleri uyararak, “Stresli bir günün ardından yoğun spor yapmak, stresinizi daha çok artırabilir.” diyor. Rahatlamak isteyenler için ise sakin sporların tercih edilmesini söyleyerek yavaş yürümeyi öneriyor.

Yoga yapın

Harvard Üniversitesi: Corona virüs kaygısına karşı her sabah yoga yapın -  Magazin Haberleri | NTV

Stresle başa çıkmanın bir diğer yolu ise yoga yapmak. Boston Üniversitesi Tıp Okulu profesörü Chris Streeter, yoga sayesinden insanların stresten arınıp daha pozitif bir ruh haline bürüneceğini açıklıyor. Streeter, “Beden ve aklınızı rahatlatan sinir sisteminin bir bölümü omurga eğri iken aktif hale geliyor.” diyor.

Işığa çıkın

Rüyada Aydınlık Görmek Ne Anlama Gelir? Ne Demek, Neye Yorumlanır? - Rüya  Tabirleri

New York Üniversitesi psikiyatri profesörü Julie Holland, “Stres, vücdumuz zamanın farkında olmadığında daha çok gerilebilir. Retinanız gün ışığını algıladığında beyniniz günlük ritmi algılar, buna göre kendini planlar” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor, ''Bunun için haftada 3 kez günde 20 dakika güneş gözlüklerinizi takın ve dışarıda yürüyün. Yürüyüşe ek olarak fototerapi ve d vitamini desteğini tercih edebilirsiniz.''

Güzele bakmak

Beren Saat yaşadığı tacizleri anlattı

Çünkü Louisville Üniversitesinde yapılan bir araştırmada güzelliği ile ünlü bir model ya da bir aktristin fotoğrafının göz hizanızda olması gerektiği söylenmiş. İnsanların bu tür fotoğraflara baktıklarında streslerinin azaldığı tespit edilmiş.

Kendinizi oyalayın

Ebeveynler için 10 stres azaltma yöntemi - Uplifers

Sizi strese sokan problemleri düşünmek fayda yerine zarar sağlar. Problemi düşünerek daha büyük bir sorun haline getirmek yerine kendinizi oyalayın farklı şeylerle uğraşın. Yale Üniversitesi profesörü Susan Nolen-Hoeksema, strese sokan sorunlar için, “Bu sorunları düşünmek sizi daha derine çeker ve içinden çıkılmaz bir hale gelirler. Bunun için sizi rahatlatacak, boş zamanlarınızı düşünmek yerine başka bir aktiviteyle değerlendirin.'' diyor. 

Alerjiye dikkat!

Çapraz Alerjiye Dikkat!

Ortada bir neden yokken stresli hissediyorsanız, bunun yanı sıra gözünüz kaşınıyor ve burnunuz akıyorsa, stresiniz muhtemelen alerji kaynaklıdır. Psikiyatrist Alvaro Guzman “Alerjik belirtilerimiz baş gösterdiğinde, kanımızda oluşan kimyasallar ruh hali değişiklerini tetikleyebilir” diyerek kendinizi rahat hissetmeniz için buna dikkat etmenizi tavsiye ediyor.