Süresiz nafaka, boşanmadan sonra kadının talep etmesi halinde ömür boyu ödenmek zorunda. Meslek sahibi olmayan kadınlar için bu bir ihtiyaç fakat kişinin herhangi bir ihtiyacı olmasa dahi kanun gereği evliliğin süresine bakılmaksızın erkeğin ödemeye mecbur bırakılması büyük bir mağduriyet oluşturuyor. 

Boşanmadan sonra kadının hayatında başka biri olsa dahi eski eşinden nafaka almaya devam edebiliyor. Erkekler ise bu durumdan fazlasıyla şikayetçi ve mağdur. Erkek başka biriyle evlenip yeni bir aile kurmak isterse hem ailesini hem de eski eşini geçindirmeye çalışıyor ve bu durum erkeğin omuzlarında büyük bir yük oluşturuyor.

Bakan Şimşek Belçika’da: Avrupa'ya seyahat için vize serbestisi getirilmesi gerek Bakan Şimşek Belçika’da: Avrupa'ya seyahat için vize serbestisi getirilmesi gerek

1 Kasım'da aile hukuku konusu ele alınacak

Bu meselenin hassasiyetle ele alınması ve hem kadınları hem de erkekleri mağdur etmeden çözülmesi için 1 Kasım'da Adalet Bakanlığı tarafından bir sempozyum düzenlenecek. Sempozyum Türkiye Adalet Akademisi öncülüğünde düzenlenecek olup Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı da sempozyuma davet edilecek.

Geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bu konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Önceki haftalarda 'Aile hukukunu baştan sona ele alacağız' dediğimde hemen birileri devreye girdi, 'Medeni Kanun değişiyor mu?' Medeni Kanun 2021 yılında değişti zaten. Medeni Kanunu rafa kaldırma gibi bir şey olabilir mi? Bizim yeni ihtiyaçlarımız yok mu? Diğer mevzuat çalışmalarında değişiklik yapıyoruz. Aile hukukuyla ilgili de boşanma davalarıyla ilgili uzun süren yargılamalardan vatandaşlarımız şikayetçiyse burada TBMM'deki milletvekillerimiz buna duyarsız kalmaz. Bizim de Adalet Bakanlığı olarak oluşturduğumuz bilim kurulları var. Bu anlamda Meclisimize teknik destek verecek olan yürütmenin makamı Adalet Bakanlığı. Boş mu duracağız. Bu anlamda o vatandaşlarımızın taleplerine duyarsız mı kalacağız? 10 yıl süren boşanma davası var. Burada boşanma davasıyla tazminat, nafaka konularını ayırabiliriz, ayırmamız da gerekir. Nafaka ile ilgili bahsedilen mağduriyetlere duyarsız kalmamak gerekir. Kadının hassasiyeti noktasında biz hassasız. Kadınların korunması, onların nafaka konusunda mağduriyetlerine yol açılmamasını biz de savunuyoruz. Diğer yandan eğer dosya bazında farklı haksızlıklara neden olunuyorsa her iki taraf açısından düşünmek gerekir."

Yurt dışından akademisyenler, istinaf ve yüksek yargıdan uzmanların katılacağı sempozyumda, aile hukukunun enine boyuna inceleneceğini belirten Tunç, "İhtiyaçlar, eleştiriler, bu anlamda yeni duruma göre çözüm önerilerimiz ne olur, etraflıca aile hukukunu yeniden masaya yatıracağız. Sil baştan deyince yanlış anlaşılıyor." dedi.

Binlerce süresiz nafaka mağduru bu konuyla ilgili bir an önce adım atılmasını talep ediyor.