Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracı, ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.

ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan gerçekleştirilen fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun üyesi olan Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı.

SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyacak olan Falcon 9 roketi, canlı yayınlanan geri sayımın ardından ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) fırlatıldı.

Mısır'dan İsrail'e kritik davet! Kahire'de esir takası görüşülecek Mısır'dan İsrail'e kritik davet! Kahire'de esir takası görüşülecek

Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü ise basınçsız arka bölümünde de yük taşıma özelliğine sahip bir uzay aracı olarak tasarlandı.

Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzayda görev yapacak.

1. Kademe Başarıyla Geri Döndü

SpaceX’e ait uzay aracının 1. kademesi Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ne başarıyla geri döndü.

Kapsül Ayrılması Başarıyla Gerçekleşti

Fırlatmanın ardından 12'nci dakikayla birlikte kapsül ayrılması da başarıyla tamamlandı.

Selçuk Bayraktar'dan ilk açıklama 

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Havacılıkta ülkemiz dünyaya damgasını son 20 senede özellikle İHA'larla vurdu. İnşallah TEKNOFEST kuşağı ülkemizi uzayda da hak ettiği yere getirecek. Rabbimizi şükürler olsun. Bugün de ilk astronotumuzu başarıyla uzaya göndermiş olduk" açıklamasında bulundu.