296 Sayılı KHK'nın sonucunda 2 Nisan 2018 tarihinde bütün belediyelerin taşeron şirketlerinde çalışan işçiler belediye şirket işçiliğine geçiş yapmış oldu.

2018'in Nisan ayında daha önce hiçbir şekilde Türkiye'de uygulanmamış bir yasayla karşı karşıya kalan belediye şirket işçileri zorunlu emeklilik diye bir Kanun Hükmünde Kararname'den kaynaklı bir düzenleme ile karşılaştı. Bu düzenleme belediye yöneticilerine “KHK ile geçişi yapılan 600 bin işçinin, emeklilik maaşı almaya hak kazandığı gün işine son verme”  zorunluluğu veriyor. 

Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var... Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var...

Daha sonra bu yasanın üzerine EYT çıkınca, 44-45 yaşında insanlar zorunlu emeklilik diye bir yasa ile karşı karşıya kaldılar. Yani 25 yılımı ve prim gününü dolduran işçiler adeta apar topar emekli edildi. Belediye yöneticileri kararıyla genç yaşlarda zorunlu emekli olan işçiler maddi ve manevi sıkıntı sürecine girdi. Zorunlu emekliliğe karşı binlerce işçi mahkemelerin yolunu tuttu. 

İşçiler 2018'in Nisan ayından 2023'ün Mart ayına kadar bu şekilde zorla emekli edildiler. İşçilerin, 2023 Mart'ında mahkemeleri kazanıp sosyal medya ve siyasi partiler üzerinde ciddi bir basınç kurumasının ardından çıkan kanunla, 2023 Mart'ından itibaren zorunlu emeklilik kısmını kaldırıldı.  

Ancak zorunlu emekliliğin kaldırılması belediye yöneticilerini durduramadı. İşçiler, belediye yöneticileri tarafından zorlandıkları emekliliği kabul etmeyince Kod-8’den resen emekli edilmeye başladı. 

Ataşehir, Şişli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere birçok belediyede görev alan işçiler farklı yollarla emekliliğe mecbur bırakıldılar. 

Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB), sayıları 600 bini bulan, belediyelerde tüm kamusal hizmetleri üreten, güvencesiz, düşük ücretlerle çalışan emekçilerin özlük haklarını, güvenceli ve kadrolu çalışma hakkını dile getirmek için çalışmalarına devam ediyor. 

TABİB'in sosyal medya hesabından yapılan zorunlu emeklilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Zorunlu Emeklilik yüzünden işine son verilen işçiler, sizi 7.500'TL'ye mahkum eden uygulamaları kabul etmeyin. Sizi işten çıkaran kurumların kapısına dayanın. Mağduriyet giderilsin. 3 Mart 2023 itibari ile Zorunlu Emeklilik kaldırıldı. 2018'den bu yana mağdur edilen işçiler işlerine geri dönmelidir.