Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB), sayıları 600 bini bulan, belediyelerde tüm kamusal hizmetleri üreten, güvencesiz, düşük ücretlerle çalışan emekçilerin özlük haklarını, güvenceli ve kadrolu çalışma hakkını dile getirmek için birçok mecrada çalışmalarına devam ediyor. 

Belediye şirket işçilerinin çalışma şartlarında düzenleme yapılması için şu taleplerde bulunuyorlar: 

  1. Güvenceli ve kadrolu iş istiyoruz.
  2. Taban ücret net olarak yoksulluk sınırı olmalıdır ve  sosyal haklar eklenmelidir.
  3. 52 günlük ilave tediye verilmelidir.
  4. Haftalık 40 saat çalışma olmalıdır.
  5. Vergi dilimlerinde kesinlikle İndirim yapılmalıdır.
  6. 3 ayda bir güncellenecek gerçek enflasyon oranında zam ve refah payı istiyoruz.
  7. Eşit işe eşit ücret en temel hakkımızdır.
  8. Cinsiyetçi işbölümünü ve ücretlendirmeyi reddediyoruz.
  9. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yeterince alınmalıdır.
  10. Tayin hakkı istiyoruz.
  11. Sendikalar ve toplu iş sözleşmesi yasasının değişmesini, işçilerden yana bir yasa istiyoruz,
  12. Sendika tüzüklerinin değişmesini istiyoruz.

Taşeron işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarıyla mücadele etmeye devam ediyor. Yaşadıkları bu haksızlıktan kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep eden taşeron işçileri çalışma şartlarından memnun olmadıklarını ve hak ettikleri karşılığı alamadıklarını belirterek kadroya geçmeyi, özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını, hak ettikleri maaşı ve ek ücretleri almayı talep ediyor. 

Uzun zamandır kadroya alınmayı bekleyen taşeron işçiler arasında ASM Grup Elemanları da bulunmakta. 

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz

Sayıları yaklaşık 20 bin kişi olan ve uzun zamandır özlük hakları ve sağlık çalışanı sıfatıyla anılmak isteyen ASM Grup Elemanları eşit işe eşit maaş, eşit özlük hakkı talep ediyor. 

ASM Grup Elemanları, Aile Sağlığı Merkezlerinde verilen hizmetlerin kalitesini artırmak için büyük çaba gösteriyorlar. Ancak ASM Grup Elemanları, kamu personeli statüsünde olmadıkları için meslektaşlarının aksine birçok hak ve imkandan yoksun kalıyorlar.

Aynı işi yapan ancak kadrolu olan meslektaşlarıyla aralarında eştsizsizlik bulunması nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını belirten ASM Grup elemanları, kadroya geçmeyi talep ediyor.

Belediye Şirket işçileri, kamuda çalışan taşeron işçiler ve ASM grup elemanları başta olmak üzere birçok işçi seslerini duyurmak ve taleplerini Meclis'in, siyaset kurumunun ve toplumun gündemine taşımak için Ankara'da eyleme hazırlanıyor. 

12 Kasım Pazar günü Ankara'da düzenlenecek olan etkinlik şu sözlerle paylaşıldı:

12 KASIM'A GİDERKEN Taşeron İşçiler Belediye Şirket İşçileri ASM Grup Elemanları Ek Ders Saat Ücreti Karşılığı Çalışanlar güçlerini birleştirerek 12 Kasım'da Ankara Ulus Meydanında basın açıklaması yapıyor.

İş hayatında yaşanan sorunlar, güvencesiz ve esnek çalışma biçimleri, emekçilerin mülksüzleştirilmesi, yüksek enflasyon, kamu işi yapıp taşeron çalışma biçimlerine mahkum bırakılmak, emeğinin karşılığını alamamak işçilerin en sık dile getirdiği problemler.

Genel seçim öncesi bu problemlerin hiçbirine çözüm bulunamadı. Siyaset toplumun kanayan yarasına merhem sürmedi. Taşeron işçilere söz verildi, fakat kadroya alınmadılar. Şimdi tüm haksızlığa uğramış hisseden kesimler arasında dayanışma ve birlik eğilimi doğuyor. 12 Kasım eylemi bu bakımdan önemli.

Taşeron ve belediye işçileri genel seçim öncesi şunu farkettiler. Yetkili sendikalar çözüm istemiyor. İşçilerin birlikten başka seçeneği yok. Ayrı ayrı gruplaşmalar hiçbir sorunu çözmüyor. Ayrı ayrı yürütülen süreçler kimseye birşey kazandırmıyor. Siyaset ve yetkili sendikalar baskı altına alınamıyor. Oysaki bu kapsamda 1 milyon işçi var. Son derece büyük bir güç.

Şimdi bu topluluğu doğru biçimde hareket ettirmek gibi güncel görev sozkonusu. İşyerlerinde, sokakta, alanlarda, sosyal medyada, parlamentoda işçilerin arzu ve taleplerini büyük bir güce çevirmekle yükümlü herkes.

Yerel seçim öncesi emeğin hakkı için start vermek, seçimlere doğru tempoyu arttırarak kanun yapıcılar üzerinde etkide bulunmak bir hayli önemli.

Uzun vadede ise işçilerin sermeye, siyaset ve sendikal bürokrasiden azade, kendi öz araçlarını yaratmak, bütün farklılıklarıya işçilerin bir arada durmasını sağlamak, birleşik işçi cephesi üzerinden demokrasi ve eşitlik mücadelesine katkı sunmak gibi hedeflere sahip olmak anlamı. Buradan baktığımızda 12 Kasım bir basın açıklamasından daha fazlası demek.

12 Kasım'da bir araya gelen bileşenler geleceğin işçi hareketini şekillendirmede, emeğin haklarını ilerletmede çok özel bir yerde duruyor. Kalbi işçinin alınteri yanında duran herkes 12 Kasım'da Ankara Ulus Meydanında olmalı. Birlik, Birlik, Birlik!

Buluşmaya, Ankara dışındaki illerden de katılım olacak. Milletvekillerinin de katılım sağlamasının beklendiği etkinlik yerel seçimler öncesinde belediye şirket işçileri ve kamuda çalışan taşeron işçilerin büyük önem teşkil ediyor. 

Belediye şirket işçileri ve kamuda çalışan taşeron işçilerin talepleri şu şekilde:

1) Güvenceli ve Kadrolu iş istiyoruz.

2) Taban ücret net olarak yoksulluk sınırı olmalıdır ve sosyal haklar eklenmelidir.

3) 52 günlük ilave tediye verilmelidir.

4) Haftalık 40 saat çalışma olmalıdır.

5) Vergi dilimlerinde kesinlikle İndirim yapılmalıdır.

6) 3 ayda bir güncellenecek gerçek enflasyon oranında zam ve refah payı istiyoruz.

7) Eşit İşe Eşit Ücret en temel hakkımızdır.

8) Cinsiyetçi işbölümünü ve ücretlendirmeyi reddediyoruz.

9) İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yeterince alınmalıdır.

10) Tayin hakkı istiyoruz.

Katılımcılar: 

  • Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB)
  • Belediye İşçileri Derneği
  • Aile Sağlığı Merkezi Grup Elemanları Derneği
  • Yeni Emekliler Birliği Sendikası
  • Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası
  • Tüm Birlik İş Sendikasi
  • Kamu Taşeron İşçileri Sendikası
  • Tüm İş Konfederasyonu
  • Tüm Taşıma İş Sendikası 
  • Tüm Sağlık İş Sendikası