Taşeron ve belediye şirket işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyorlar.

Kadro bekleyen taşeron ve belediye şirket işçileri bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. X'te (Twitter) etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan taşeron işçiler kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor. 

Emeklilere 5 bin liralık ikramiyede flaş gelişme Emeklilere 5 bin liralık ikramiyede flaş gelişme

Seçim öncesi eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, taşerona kadro sorununun çözüme kavuşacağını belirtmişti. Ancak seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanması üzerine yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Işıkhan konuya dair bir açıklamada bulunmadı.

Emeklilik yaşı değişiyor mu? Hükümet resmen açıkladı Emeklilik yaşı değişiyor mu? Hükümet resmen açıkladı

Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Meclis'e 696 sayılı KHK ile taşeron işçiler hakkında yapılan düzenlemeye ilişkin soru önergesi sundu. Önergede şu ifadelere yer verildi:

24 Aralık 2017 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan 696 sayılı KHK ile kamuda çalışan taşeron işçilere dair bir düzenleme yapılmış ve kamuoyuna taşeron işçiliğin son bulacağı ilan edilmiştir. Ancak yapılan düzenleme, taşeron işçiliği sonlandırmamanın yanı sıra var olan taşeron işçi modelini yalnızca dönüştürmüş ve birçok mağduriyete sebep olmuştur. Örneğin, bahsi geçen düzenlemeye göre bir taşeron işçinin kadro kapsamına girebilmesi için şirket ihalesindeki toplam yaklaşık maliyetin en az yüzde 70'inin işçilik maliyeti olması gerekmektedir. Diğer tüm şartları sağlamasına karşın, bu koşuldan ötürü kadroya giremeyen birçok işçi bulunmaktadır.

Memur emeklilerinin hakları Meclis'te! Memur emeklilerinin hakları Meclis'te!

Yine mevcut düzenlemenin Geçici 23. Maddesi, 24. Maddesi ve 25. Maddesi gereğince işçiler çalıştıkları şirketlerden belediye şirketlerine geçirilmiştir. Her ne kadar kamuoyuna “işçilerin kadroya geçişi” diye yansıtılsa da belediyelerin kadrolu işçileri ile belediye şirket işçileri arasında önemli bir fark doğmuştur. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler özlük ve sosyal haklar bakımından belediye bünyesindeki işçilerle aynı haklara sahip olamamıştır.

Kamuda bulunan ve 4-D kadrosuna dahil edilen işçiler 52 günlük ilave tediyeden faydalanırken, belediye şirketlerinde çalışan işçiler ilave tediye alamamaktadır. Belediye şirket işçilerinin çalışma saatleri uzun, aldıkları ücretler ise mevcutekonomik şartlarda hayatlarını idame ettirecek düzeyde değildir. Yine belediyelerde üniversiteyi bitirmiş, lisans ya da ön lisans mezunu olmuş ve belediyede istihdam edilen memurlarla aynı işleri yapan emekçiler bulunmaktadır.

Memur işi yapanların memur olarak değerlendirilmesi hukuki bir sorumluluk olmakla birlikte, eşit işe eşit ücret prensibi bu yurttaşlarımızın için işler halde değildir. Taşeronluğun yalnızca dönüştürüldüğü ve kaldırılmadığı pratik örneklerle mevcut olmakla birlikte, emekçiler yoksulluğa ve açlık sınırına mahkûm edilmiştir.
Buna istinaden;

1- 696 sayılı KHK maddelerine dayanarak kadro kapsamına alınmayan taşeron işçi sayısı ne kadardır?
2- Gerek özel hükümler gerekse farklı nedenlerle taşeron olarak kalan İşçilerin kadroya geçmesi için bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışma hangi aşamadadır ve ne zaman meclise sunulacaktır?
3- 696 sayılı KHK uyarınca çalıştıkları şirketlerden belediye şirketlerine geçirilen işçilerin 6772 sayılı Tediye Kanunu gereğince 52 günlük ilave tediyeden faydalanması için bir düzenleme yapılacak mıdır?
4- Haftada 45 saat üzeri çalışan ve yemek parası, gece mesaisi, vardiya zammı gibi haklardan faydalanamayan belediye şirket işçileri Kamu Çerçeve Protokolü kapsamına alınacak mıdır?
5- Belediyelerde ön lisans ve lisans mezunu olup memur işi yapmasına rağmen aynı meslek kodunda olmayan çalışanların, memur kadrosuna geçirilmesi konusunda bir çalışma mevcut mudur? 

Kara'nın önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan yanıt geldi. Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Işıkhan'ın cevabını sosyal medya hesabından şu sözlerle paylaştı:

8 Ağustos 2023 tarihinde taşeron işçilerimiz ve belediye şirket işçilerimiz için verdiğimiz soru önergesine bugün cevap verildi. Maalesef soru önergemiz yine “çalışmalara devam edilmektedir” denilerek geçiştirilmektedir. Aşağıdaki konularda sorduğumuz sorulara cevap verilmemiştir:

Kadroya geçirilmeyen taşeron işçilerimizin sayısının ne kadar olduğu

Taşeron işçilerimiz için çalışmaların hangi aşamada olduğu ve meclise ne zaman sunulacağı

Belediye şirket işçilerimiz için ilave tediye düzenlemesinin olup olmadığı

Belediye şirket işçilerinin Kamu Çerçeve Protokolü kapsamına alınıp alınmayacağı

Üniversite mezunu olup memur işi yapmasına rağmen aynı meslek koduna sahip olmayan emekçilerimizin memur kadrosuna geçirilmesi konusunda bir çalışma olup olmadığı

Tüm taşeron ve belediye şirket işçilerimizin bilgilerine sunarız.

Resim