Kamu kurum ve kuruluşlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda (YHS) görev alan personeller kamunun üvey evlatları olduklarını söyleyerek bir defaya mahsus statü değişikliği yapılmasını talep ediyor.

Çok ağır şartlarda, mobbing altında, görev tanımı olmadan çalışmakta olan YHS personelleri görev tanımları olmasını ve eğitim durumlarına göre statü değişikliği yapılmasını istiyor. Çalıştıkları kurumda görev tanımları olmadan çalışan ve birçok işi icra eden yardımcı hizmetler sınıfı personelleri aldıkları eğitime göre statü değişikliği yapılmasını talep ediyor. 

YHS personelleri çalıştıkları ya da çalışmak istedikleri kurumlarda Görevde Yükselme Sınavı açılmaması, açılsa bile mülakat ve derece kademe sorunundan dolayı açılan kadro sayısının yetersizliğinden ötürü kariyerlerinde yükselme imkânı bulamamakta.

Teç-Sen Genel Başkanı Ümit Demirel, Meclis'e 3600 Ek Gösterge, YHS'nin kaldırılması ve memur emeklilerine 8.070 lira seyyanen zam verilmesi ile ilgili talepte bulundu.

Teç-Sen Genel Başkanı, son açıklamasında, Yardımcı Hizmetler Sınıfının (YHS) kaldırılması, 3600 ek göstergenin 1. dereceye gelen tüm kamu çalışanlarına verilmesi ve memur emeklilerine 8.070 lira seyyanen zam yapılması taleplerinin bir an önce Torba Yasa'ya dahil edilmesi çağrısında bulundu.

Gönül Boran Özüpak'tan iktidara çağrı Gönül Boran Özüpak'tan iktidara çağrı

Genel Başkan, kamu çalışanlarının haklarının korunması ve adaletin sağlanması için bu taleplerin acil bir şekilde Meclis gündemine alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bu düzenlemelerin maddi ve manevi olarak emeklilik dönemlerindeki memurlara büyük bir destek sağlayacağını belirtti.

Teç-Sen Genel Başkanı, hükümetin bu talepleri dikkate alarak çalışanların adaletli bir şekilde değerlendirileceği bir yasa tasarısı hazırlamasını ve Meclis'e sunmasını beklediğini ifade etti.

Kamu çalışanları ve emekliler arasında büyük bir beklenti yaratan bu taleplerin, Meclis tarafından değerlendirilerek yasalaşması durumunda, çalışanların maddi durumlarının iyileştirilmesine ve emeklilik dönemlerinde daha iyi bir yaşam sürmelerine katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Teç-Sen Genel Başkanı'nın bu talepleriyle ilgili olarak, Meclis'teki siyasi partilerin 14 Mayıs 2023 genel seçimde verdikleri sözleri tutmakla mükellef olduklarını hatırlattı ve verilen sözlerin biran önce tutulmasını bekledikleri söyledi.

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN), Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nın kaldırılması için geçtiğimiz günlerde iş bırakma eyleminde bulundu.

İş bırakma eyleminde yapılan basın açıklamasında şu ifadele yer verildi: 

Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması ve bu kadroda görev yapan kamu çalışanlarının eğitim durumlarına uygun kadrolara atanmasını istiyoruz” diye konuştu.  Türkiye genelinde grevde olduklarının altını çizen Soydinç, “Kamu çalışanlarının acil çözüm bekleyen sorunlarından olan yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması ve bu kadroda görev yapan kamu çalışanlarının eğitim durumlarına uygun kadrolara atanması için 1 günlük iş bırakma ve kitlesel basın açıklaması yapıyoruz. Öncelikle, 1965 yılında yapılan bir yasa ile devlet memurluğu kapsamına alınan yardımcı hizmetler sınıfı, aradan geçen 58 yıl boyunca kendisine ihtiyaç duyulan her alanda, depremde, salgında, yangında, selde ve her türlü doğal afetlerde görevini layıkıyla yerine getirmiştir. Verilen her görevi, personel eksikliğine rağmen, görev tanımı olmamasına rağmen, her türlü zorbalığa ve mobbinge maruz kalmasına rağmen yapmıştır. 1965 yılında hastaneler, okullar, kamu kurum ve kuruluşları sobalı iken ihtiyaç duyulan yardımcı hizmetler sınıfının sorunları, 58 yıldır hiçbir sosyal, özlük ve mali iyileştirme yapılmadığı için dağ gibi büyümüştür, çözümsüz bırakılmıştır. Ayrıca kurumların yardımcı hizmetler sınıfı personel ihtiyaçları da göz ardı edilerek yeterli istihdam sağlanamamıştır. Engelli bireylerin yardımcı hizmetler sınıfında çalıştırılması ile de işler iyice arap saçına dönmüş, çözüm için üretilen tüm talepler göz ardı edilmiştir.

‘Verilen sözler tutulsun’  

1965 yılında yapılan yasa ile devlet memurluğu kapsamına alınan yardımcı hizmetler sınıfı maalesef Türkiye’nin 2. yüzyılına ve ihtiyaçlarına cevap verememektedir. Kamuda görev yapan 111 bin yardımcı hizmetler sınıfının acısı, feryadı, istek ve talepleri uzun zamandır siyasetin de gündemindedir.  Siyasi partilerin vaatleri ve sözleri kamuoyunun bilgisindedir. Ancak hala yardımcı hizmetler sınıfı sorunu ötelenmekte, çözüm için umut bağlanan siyasi partiler sözlerini tutmakta gecikmektedir. Seçim öncesi verilen sözlerin tutulması, siyaset kurumuna olan güveni artıracağı gibi tersi bir durum ise güven kaybına neden olacağı açıktır. 14 Mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden önce yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması ve eğitim durumlarına uygun kadrolara atanması ile ilgili söz veren Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Yeniden Refah Partisi, İyi Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi, Demokrat Parti başta olmak üzere mecliste bulunan tüm siyasi parti genel başkanlarına ve milletvekillerine sesleniyoruz. İşte meclis, işte kürsü, davul sizde tokmak sizde. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması ile ilgili kanun teklifini getirin ve 111 bin yardımcı hizmetler sınıfına verdiğiniz sözünüzü tutun.