Milli Savunma Bakanlığı (MSB) AR-GE Merkezi tarafından geliştirilen GAZAP ve HAYALET isimli uçak bombaları, 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025) kapsamında ilk defa kamuoyuna tanıtıldı. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuar, Türk savunma sanayisinin yeni ürünlerine ev sahipliği yaptı.
MSB AR-GE Merkezi’nin Yenilikçi Ürünleri
Milli Savunma Bakanlığı AR-GE Merkezi Amiri Nilüfer Kuzulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun 12 yıldır aktif bir şekilde savunma sanayii projeleri geliştirdiğini belirtti. Kuzulu, fuarda sergilenen ürünlerin yüzde 80’inin kalifikasyon ve sertifikasyon süreçlerinin tamamlandığını, kalan yüzde 20’sinin ise laboratuvar testlerinin bitirilip saha testlerine geçildiğini ifade etti.
GAZAP ve HAYALET mühimmatlarının geliştirilmesinde uzun yıllara dayanan tasarım ve üretim deneyiminin kullanıldığını aktaran Kuzulu, bu iki mühimmatın farklı ve etkili özelliklere sahip olduğunu söyledi.
GAZAP: Muadillerinden Üç Kat Daha Güçlü
Kuzulu, GAZAP’ın temel olarak standart MK84 uçak mühimmatı olduğunu ve uzun süredir F-16 ve F-4 uçaklarında kullanıldığını kaydetti. Bu mühimmatın etkisini artırmak amacıyla geliştirdikleri GAZAP’ın iç yapısında yaklaşık 10 bin parçacık bulunduğunu belirtti. Patlama sırasında bu parçacıkların 1 kilometrelik bir yarı çapa yayılarak bölgedeki tüm hedeflere etkili olduğunu ifade etti.
Ayrıca GAZAP’ın içerisindeki dolgu malzemesi sayesinde patlama esnasında yüksek basınç etkisi yarattığını belirten Kuzulu, bu mühimmatın metrekareye 10,16 parçacık düşürerek, klasik mühimmatlara kıyasla üç kat daha fazla etki sağladığını dile getirdi.
HAYALET: Yüksek Nüfuz Kabiliyetiyle Öne Çıkıyor
HAYALET ismini, duvarları delip geçme yeteneğinden alan mühimmatın, klasik mühimmatlar gibi nüfuz edici bir bomba olduğunu belirten Kuzulu, standart mühimmatların beton üzerinde 1,8 ila 2,4 metre arasında nüfuz edebildiğini ifade etti. Ancak HAYALET’in saha testlerinde bu değerin çok daha üzerine çıktığını vurguladı.
Bu mühimmatın geliştirilme sürecinin 12 yıl süren bir bilgi ve birikimin sonucu olduğunu belirten Kuzulu, ürünün ilk testlerine Aralık 2024’te başlandığını ve TÜBİTAK SAGE’de çeşitli testlerin ardından kanat altı uyumluluk ve ağırlık denge testlerinin tamamlandığını söyledi. Uçuş ve atış testlerinin başarıyla sonuçlandığını aktardı.
Testlerde Etkileyici Performans
Kuzulu, HAYALET mühimmatının C50 beton ve 25 milimetrelik nervürlü çelikten oluşan dört kafes sisteminden geçerek, arkasında 10 metrelik kum havuzunu kat ettiğini belirtti. Ayrıca 1,5 tonluk betondan geçtikten sonra 600 metre mesafeye ulaşabildiğini aktardı.
Füze simülasyonuyla gerçekleştirilen serbest atış testinde bir adaya atılan HAYALET, 90 metre derinliğe nüfuz etti. Patlamanın yatayda 160 metre boyunca etkili olduğu ve adanın arka tarafındaki taşlar da dahil olmak üzere etkisinin tespit edildiği ifade edildi.
Ürünün sertifikasyon ve kalifikasyon süreçlerinin tamamlandığını belirten Kuzulu, HAYALET’in iki çeşidinin olduğunu ve aralarındaki farkın içerisindeki kimyasalın farklılığına dayandığını açıkladı.