"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5563 %0.18
44,3062 %0.05
4.104,34 % -0,02
3.649.701 %0.459
İşçi Haber Teknoloji Kimse fark etmedi: Avustralya radyosu 6 ay yapay zeka sunucuyla yayın yaptı

Kimse fark etmedi: Avustralya radyosu 6 ay yapay zeka sunucuyla yayın yaptı

Avustralya’da bir radyo kanalı, 6 ay boyunca dinleyicilere yapay zeka tarafından oluşturulan sanal sunucuyla seslendi. "Thy" adlı sunucunun gerçek olmadığını kimse fark etmedi. Gerçek stüdyo yok, mikrofon yok, sadece kodlar vardı.

Okunma Süresi: 2 dk

Avustralya basınında yer alan habere göre, ARN'de hafta içi günde 4 saat süren "Workdays with Thy" (Thy ile çalışma günleri) programının sunucusunun sesi kafaları karıştırdı. Buna göre ARN'ye ait CADA istasyonu, ses klonlama şirketi "ElevenLabs" tarafından geliştirilen yapay zeka yazılımını kullanarak "Thy" adlı bir sunucu oluşturdu.

Dinleyiciler, sunucunun gerçek kimliğini sorgulamaksızın 6 ay boyunca radyonun yayınlarına kulak verdi. Müzik dinletileriyle beslenen programın çevrim içi tanıtım materyallerinde "Thy" isimli sunucunun gerçek olup olmadığından söz edilmedi.

CADA Radyosu'nun sunucusuThy Kimdir? Sorusu Avustralya’yı Karıştırdı

Programın web sitesinde "Gününüz biraz sıkıcı geçiyorsa, Thy ve CADA'nın ruh halinizi iyileştirecek enerji ve titreşim olmasına izin verin" ifadesi yer aldı. Programın dinleyicilerinden yazar Stephanie Coombes, sunucu Thy'nin "gerçek bir kişi olup olmadığını" sorguladı.

Coombes, kendine ait blog sitesinde "Thy'nin soyadı nedir? Kimdir? Nereden geldi? Bu şovu sunduğu varsayılan kadın hakkında bir biyografi yok" ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra, programa yönelik ses analizi, sunucunun farklı şovlarda "eski tarz" kelimeleri söylerken aynı sesi çıkardığını ortaya koydu.

ARN ve ElevenLabs’tan Radyo Yayınında Devrim

ARN yetkilisi Fayed Tohme, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Thy'nin sesini oluşturmak için yapay zekanın kullanıldığını kabul etti. Tohme, yapay sunucu Thy'nin "gerçek gibi duyulduğunu ve gerçek bir kişi olmamasına rağmen gerçek hayranları olduğunu" söyledi.

Avustralya merkezli "Mediaweek" dergisi, duruma yönelik eleştirisinde, "Mikrofon yok, stüdyo yok, sadece kod ve titreşimler var. ARN ve ElevenLabs tarafından yapılan ve 'canlı radyo' sınırları zorlayan bir deney" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak:AA