Blinken'dan İsrailli yetkililere: Suudi Arabistan'la normalleşme de Gazze'deki ateşkese bağlı Blinken'dan İsrailli yetkililere: Suudi Arabistan'la normalleşme de Gazze'deki ateşkese bağlı

Hong Kong'daki hastanelerde ve kamu morglarında ceset depolama tesisleri, rekor sayıda COVID-19 kaynaklı ölümüne ayak uydurmak için mücadele ederken, salgın ile mücadele girişimleri arka planda kaldı.

Kentin Kamu Doktorları Derneği başkanı Tony Ling, küresel finans merkezindeki hastane kazalarında ve acil servislerde düzinelerce cesedin morglara nakledilmek üzere beklediğini söyledi.

İnsan gücü ve depolama kapasitesi kıtlığı nedeniyle, "Bu kuruluşların artık toplama için fazladan zamana ihtiyacı var çünkü kaynaklar çok kısıtlı" dedi.

Hükümet ve Hastane Otoritesi, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

2020'de pandeminin başlamasından bu yana Hong Kong'da 600'den fazla koronavirüs bağlantılı ölüm, diğer benzer büyük şehirlerden daha az oldu.

Ancak, Pazar günü rekor 83 ölümle rakamlar her gün tırmanıyor. Geçen hafta, çoğunluğu aşılanmamış sakinlerle birlikte yaklaşık 300 ölüm kaydedildi.

Hong Kong'da aşılarda yakın zamanda bir artış olmasına rağmen aşılanmamış yaşlıların büyük bir oranı var. Birçoğu, şehrin 2021'de virüsü kontrol etmedeki başarısı nedeniyle yan etki korkusu ve gönül rahatlığı nedeniyle aşı olmaktan çekindi.

Tıp uzmanları, 7,4 milyon nüfuslu şehrin, virüsten kaynaklanan kümülatif ölümlerin Mayıs ortasına kadar potansiyel olarak 3,206'ya yükseldiğini görebileceğini söyledi.

2020 hükümet rakamlarına göre, Hong Kong'da her ay ortalama 4.000 kişi ölüyor.

Hong Kong, anakara Çin'deki gibi tüm salgınları engellemeyi amaçlayan "dinamik sıfır" bir koronavirüs politikasına sıkı sıkıya bağlı kaldı. Bunu başarmak için eski İngiliz kolonisi, pandeminin başlangıcından bu yana en acımasız önlemlerini serbest bırakarak zaten dünyanın en sert kuralları arasında yer alan kurallara ekledi.

Şehir, yüksek oranda bulaşıcı Omicron varyantı nedeniyle Şubat ayının başından bu yana yaklaşık 160.000'i olmak üzere toplamda 171.000'den fazla enfeksiyon kaydetti.

Hükümet son günlerde düzenlediği basın toplantılarında ölümlerin çoğunlukla aşılanmamış kişiler arasında olduğunu kamuoyuna duyurdu. Daha önce bu bilgi kolayca verilmiyordu.

Hong Kong lideri Carrie Lam, Pazar gecesi yayınlanan bir hükümet açıklamasına göre, anakara Çinli uzmanların yönetimine "ölüm vakalarının klinik durumunu halka daha açık bir şekilde açıklamalarını ve yaşlılar arasında aşılamayı artırmalarını" önerdiklerini söyledi.

Çinli yetkililer, Başkan Xi Jinping'in şehir hükümetine kötüleşen bir COVID-19 salgınını kontrol etmeyi “önemli misyonları” haline getirmesini söylemesinin ardından Hong Kong'un salgınla mücadele çabalarını desteklemek için adım attı. 

Bu haber Reuters'dan alınmıştır.

Bunlara da göz atabilirsiniz!