Ticaret Bakanlığının yayımladığı yazılı açıklamaya göre, özellikle tüketicilerin sıkça tercih ettiği otel ve turizm tesislerinin internet sitelerinin fotoğraf ve isimlerinin kopyalanarak, e-posta ve kısa mesaj üzerinden cazip tekliflerle tüketicilerin mağdur edildiği şikayetleri geliyor. Bu kapsamda tatil rezervasyonu yapacak tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için dikkat edeceği bazı detaylar var.

‘’Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden gelen teklifin içeriğinde yer alan tesis fotoğraflarının, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğu sorgulanması.

Diyanet uyardı: Hac vizesi harici yakalananlar deport edilecek Diyanet uyardı: Hac vizesi harici yakalananlar deport edilecek

Satın alma kararı öncesi tercih edilen seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezdinde kayıtlı olup olmadığı sorgulanması. Bu kapsamda tüketiciler, seyahat acentelerinin ve turizm tesislerinin belgeli olup olmadığını, turizm tesislerinin kaç yıldız sahibi olduğunu www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adreslerinden sorgulayabilmesi.

Özellikle mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde, seyahat acentesinin veya turizm tesisinin internet sitelerinin ETBİS’e (elektronik ticaret bilgi sistemi) kayıtlı olduğunun kontrol edilmesi, sosyal medya üzerinden satın almak yerine seyahat acentelerinin kendi internet sitesinin tercih edilmesi; ödemelere dikkat edilmesi.’’

Tüketicilerin fesih hakkı da bulunuyor

Tüketici, aldığı paket turlarda rezervasyonun başlangıç tarihine uzun bir süre kala, hayatın normal akışında yaşayacağı birtakım olumsuz durumlar nedeniyle sözleşmenin feshini isteyebilir. Paket turun, başlamasından en az otun gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek suretiyle paket tur bedelini herhangi bir kesinti yaşamadan iade olma hakkı bulunuyor.

Eğer paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala iptal yapılırsa, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabilir.

Mağdur olan tüketiciler, tüketici hakem heyetine de başvurabiliyor

Mağduriyet yaşayan tüketiciler Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan tüketici hakem heyetlerine ya da kaymakamlıklara başvuru yapabilirler.