Gıdalarda "tadında, lezzeti, keyfi, aromalı" gibi ifadelerin yer alması yasaklanıyor.

Tüketiciler doğru bilgilendirilecek. Yanıltıcı etiket kullanan markalar mercek altına alınarak ceza kesilecek.

Örneğin marketten tereyağ almak istediniz. Seçtiğiniz ürünün üzerinde "tereyağ lezzetinde" yazıyor. Ancak dikkatli baktığınızda aldığınız ürünün tereyağ değil margarin olduğunu fark ettiniz. Tam da bu gibi ürünler için bu tür yanıltıcı etiketlemelere yeni tedbirler geliyor.

a_1706691235_9303

MARGARİNLERİN ÜZERİNDE 'TEREYAĞ LEZZETİNDE' İFADESİ ARTIK OLMAYACAK 

Tarım ve Orman Bakanlığı yanıltıcı etiketler için harekete geçti. Artık etiketler için bir standart olacak. Tüketiciyi yanıltan etiketler yasaklanacak.

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Başkanı Mücahit Taha Özkaya, yanıltıcı etiketler hakkında "Aslında koruyucu bir unsurdur. Satılan ürünler evet tereyağı diye aldığı margarin veya salça diye aldığı domates sosu gibi ürünler aslında gıda güvenliği açısından bir sakıncası olan ürünler değil ama tüketiciyi yanıltıcı olaylar vardır. Tenekenin üzerine zeytin resmini koyup ayçiçek yağı satanlar gibi. Bitkisel karışımlı yağ satanlar gibi. Böylelikle tüketicinin daha bilinçli hale gelmesi sağlayacak" diye konuştu.

GIDA ETİKETLERİNDE BİR STANDART OLACAK 

Gıda etiğine uygun olmayan unsurların da etiketlerde yer alamayacağını belirten Özkaya şu şekilde ifade etti:

"Gıda etiği açısından ön plana çıkarılan bazı unsurlar, fotoğraflar olabiliyor. Bazı harflerin ön plana çıkarılması gibi punto olarak büyük konması veya fotoğrafların konması gıda etiği açısından uygun değildir. Bunlar da dikkate alınacaktır."

Küresel ısınma yaz aylarında rekor sıcaklıklar getiriyor Küresel ısınma yaz aylarında rekor sıcaklıklar getiriyor

KARARA UYMAYAN MARKALAR CEZA ALACAK 

Gıda ürünlerindeki etiketler hakkındaki çalışma tamamlandı. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Uygulamaya geçiş takvime bağlanacak. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak.

"174 GIDA HATTI'NA BİLDİRİN" ÇAĞRISI


Kafa karıştıran ambalajların yasaklanacağı belirtilirken, tüketicilerin şikayetlerini Alo 174 Gıda Hattı'na bildirmeleri istendi.


SAHTE BALA DA DENETİM GELİYOR


Bakanlık, balın içerisine dışarıdan bir madde eklenip eklenmediğinin tespit edilmesi için çalışma başlatıldı.


NAR EKŞİLİ SOSLAR GİBİ LİMON SOSU DA ARTIK YASAK!


Limon sosunun da artık satışının yapılması yasak. Söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Limon suyu izlenimi veren soslar, bundan böyle piyasaya sürülemeyecek.

Vatandaşlar ise alınan karadan memnun olduklarını belirtirken, denetim çağrısında bulundu.