Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, pazarlık sürecini değerlendirirken, asgari ücretin belirlenmesinde referans alınacak rakamı açıkladı. Konuşmasında sgari ücret pazarlığını 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak belirlendiği 14 bin 25 liradan başlatılacağını işaret eden Atalay'ın ardından Atalay şu ifadelerde bulundu:

"Açlık sınırından bir pazarlık olmaz, onun üzerinden bir pazarlık olur" diyerek alt sınırın 14 bin 25 lira olduğuna işaret etti. Atalay, "İnşallah toplumu memnun edecek bir rakam verirler de biz de altına imza atar o masada otururuz"

Atalay, hükümetin tek zam açıklamalarına istinaden "Sayın bakanımız enflasyon olmayacak diye düşünüyor. Ete, süte, gıdaya zam olmayacak diye düşünüyor. Olmuyorsa bir mahsuru yok ama zam devam ettiği için bırakın sene sonunu insan üç ay bu ücreti idare ettiremiyor" dedi.

Atalay, sözlerinin tepki çekmesinin ardından ağız değiştirdi. Türk-iş'ten yapılan açıklamada, Atalay'ın asgari ücret ile ilgili "Açlık sınırından bir pazarlık olmaz. Onu konuşmanın bir anlamı yok" ifadelerinin yanlış anlaşıldığı belirtildi. "Türk-İş'in 2024 yılı asgari ücret ile ilgili taban fiyatı belli oldu" şeklinde açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Yapılan yazılı açıklamada, asgari ücret taban fiyatının komisyon toplantılarının ardından masada bulunan komisyon üyeleri ile karar verileceği yer aldı.

İşte o açıklama:

Borsa İstanbul'dan yeni rekor Borsa İstanbul'dan yeni rekor

Asgari ücret pazarlığında alt sınır krizi! Dün 14.025 lirayı işaret eden Türk-İş Başkanı bugün ağız değiştirdi

Türk-İş Başkanı: Açlık sınırı teklif edilirse masadan kalkarız!

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmelerinde, 14 bin TL civarında hesaplanan açlık sınırının teklif edilmesi halinde, "O zaman masadan kalkarız. Öyle şey olmaz" dedi.

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in aktardığına göre, komisyonda 2 kadın, 2 erkek asgari ücretli işçinin yer alacağını, işçilerin nasıl geçinemediklerini, hükümet ve işveren temsilcilerine masada anlatacaklarını vurgulayan Atalay, hükümet tarafının teklifini görmeden rakam konuşmayacaklarını söyledi.

Bazı hükümet yetkililerinin ifade ettiği ve yüzde 25 artışa tekabül eden 14 bin 250 TL gibi bir ücreti de asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Atalay, “Bizim rakam telaffuz etmemiz doğru değil. Ne vereceklerini görelim; ondan sonra tavrımızı belirleriz. Teklifi Başkanlar Kurulu’na getirip orada kararımızı veririz” ifadelerini kullandı.