Son yıllarda özellikle taşeronlaşmaya karşı yürüttüğü çalışmalar ve açlık sınırı, yoksulluk sınır gibi araştırmalar ile asgari ücret konusundaki aktif çalışmalarıyla işçinin her daim yanında olan Türk-İş 900 bini aşkın üye sayısıyla Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonudur.

6 Aralık 2015 ‘te yapılan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu 22. Olağan Genel Kurul seçimlerinden bu yana Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’dır. Yönetim Kurulu üyeleri; Genel Sekreter Pevrul Kavlak, Genel Mali Sekreter Ramazan Ağar, Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar’dan oluşur.

 

Türk-iş’in her ay yaptırdığı açlık, yoksulluk sınırı araştırmaları, Tüketici fiyat endeksi araştırmaları, dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması araştırması, kayıtdışı istihdam, ve asgari ücret raporları gibi çalışmalar alanında yol gösterici önemli araştırmalardır.

 

TÜRK-İŞ’İN TARİHİ

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu ilk genel kurulu 6-7 Eylül 1952 de İzmir’de yapılmıştır. Bu genel kurulda Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu ilk Genel Başkanlığı’na İsmail İnan getirilmiştir. Sendikalara ve sendikalı işçilere yapılan baskıları engellemeye çalışan, sendikaların birleştirilmesi için girişimlerde bulunan, yerli malı tüketimini teşvik etmeye çalışan TÜRK-İŞ’ in tarihindeki ilk büyük mitingi 31 Aralık 1961’de yapılmıştır. 1961 seçimlerinden sonra kurulan Koalisyon Hükümetinin açıklanan programında, temel işçi sorunlarına yer vermemesi üzerine, İstanbul’da Saraçhane Mitingi yapıldı. İşçilerin grev, toplu iş sözleşme, iş güvenliği ve diğer bütün istekleri bu tarihi mitingde açıklandı.

 

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU’NA BAĞLI SENDİKALAR

Tarım-İş Sendikası

Orman-İş Sendikası

Tekgıda-İş Sendikası

Şeker-İş Sendikası

Türkiye Maden-İş Sendikası

Enerji İş’ten bir hukuk zaferi daha: AKSA işçileri gasp edilen haklarını geri aldılar Enerji İş’ten bir hukuk zaferi daha: AKSA işçileri gasp edilen haklarını geri aldılar

Genel Maden-İş Sendikası

Petrol-İş Sendikası

Teksif Sendikası

Deriteks Sendikası

Ağaç-İş Sendikası

Selüloz-İş Sendikası

Türkiye Haber-İş Sendikası

Basın-İş Sendikası

Türkiye Gazeteciler Sendikası

Basisen Sendikası

Bass Sendikası

Tezkoop-İş Sendikası

Türk Koop-İş Sendikası

Türkiye Çimse-İş Sendikası

Kristal-İş Sendikası

Türk Metal Sendikası

Türkiye Yol-İş Sendikası

Tes-İş Sendikası

Demiryol-İş Sendikası

Hava-İş Sendikası

Tümtis Sendikası

Dokgemi-İş Sendikası

Türkiye Denizciler Sendikası

Sağlık-İş Sendikası

Toleyis Sendikası

Türk Harb-İş Sendikası

Güvenlik-İş Sendikası

Türkiye Belediye İş Sendikası

Hür-İş Sendikası

 

 

 

Editör: TE Bilişim