Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis’den kapıda vize uygulaması ile ilgili açıklama geldi. Bakan Gerepetritis, PASOK Milletvekili Yorgo Nikitiadis'in sorusuna yanıtlayarak koordineli çalıştıklarını vurguladı.

Gerapetritis, Yunanistan Parlamentosu'nda tüm sürecin zaten başladığını belirterek, “Düzenli toplantılar yapılıyor. Hem Yunan ekonomisi hem de iki halk arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesi açısından mümkün olduğu kadar olumlu sonuçlar elde etmek için koordineli çalışıyoruz” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı, pazartesi günü, Türk vatandaşlarına yönelik ekspres vize programının ilk aşamasının 30 Mart'a kadar Ege'deki beş Yunan adası için başlayacağı yönündeki "iyimserliğini" dile getirdi.

Bakan Yorgo Gerapetritis, parlamentonun sorusuna yanıt olarak, 12 Adalar seçim bölgesinden seçilen PASOK milletvekili ve eski turizm bakanı Yorgo Nikitiadis'e yanıt verdi.

En Keyifli Yunan Adaları - JULES VERNE BUSINESS MICE TRAVEL

İsrail ordusundan Lübnan'a hava saldırısı İsrail ordusundan Lübnan'a hava saldırısı

İlki, hızlı vize planının tam uygulamasının ilk pilot aşamadan sonraki “dönemde" başlatılacağını da söyledi.

Nikitiadis ise beş ada için geçerli olan ekspres vize programının 1 Şubat 2024'te başlayacağını ancak 1 Mart'a ertelendiğini hatırlattı.

Gerapetritis gecikmeyi bazı bakanlıkların eş zamanlı işbirliğini gerektiren "son derece karmaşık bir tatbikata" bağladı.

Atina geçen yıl Türk vatandaşları için en az 10 ada için geçerli olacak hızlı turist vizesi uygulama sözü vermişti. Yunan hükümeti zaten AB Komisyonu'ndan “yeşil ışık” aldı.

5 Yunan adasına kapıda vize 30 Mart’ta başlıyor

Program, diğerlerinin yanı sıra, belirli biyometrik verilerin, özellikle de parmak izlerinin toplanmasının ardından, vizenin yerinde verileceği belirli adalardaki gümrük kapılarını öngörüyor.

Gerapetritis, Türkiye kıyılarına yakın adaları hedef alan programın Atina'nın tek taraflı bir girişimi olduğunu ve Türk hükümetiyle yapılan herhangi bir anlaşmanın parçası olmadığını hatırlattı.

Yerli Turistin Yeni Rotası Yunan Adaları - Ordu Olay Gazetesi

Planın daha fazla adaya genişletilmesi ihtimali sorulduğunda Gerapetritis, "Adalarımızın programa dahil olmak istediğini anlıyorum ve gerçekten de bu tür birçok talep geldi ancak ne kadar ileri gidebileceğimizin de sınırları var. Schengen paktını düzenleyen kanunla ilgili istisnai niteliği göz önüne alındığında, bu programı genişletebiliriz.” dedi.

Kaynak: patronlardunyasi

Editör: Zeynep Peksoy