Kültür ve Turizm Bakan Yardımıcısı Batuhan Mumcu, 11 ilde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nde bu yıl yaklaşık 30 bin sanatçının katılımıyla farklı sanat alanlarında 4 binin üzerinde etkinlik yapmayı planladıklarını ve bu sayının her geçen gün artabileceğini söyledi.

11 ilde planlanan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin Nevşehir, Erzurum, Trabzon ve Çanakkale'de tamamlandığını hatırlatan Mumcu, festivalin etkileşiminin her yıl katlanarak arttığını ifade etti.

2.000 yıllık Hallaton Miğferi yenilendi! 2.000 yıllık Hallaton Miğferi yenilendi!

Mumcu, 5 Ağustos'ta Kapadokya'da başlayan festival serisinin, 100 günün sonunda 12 Kasım'da son bulacağını aktardı.

Festivallerin çok coşkulu geçtiğini, çevre illerden bile katılım olduğunu ifade eden Mumcu, Gaziantep GastroAntep Kültür Yolu Festivali'nin 16 Eylül'de başladığını dile getirerek her festivalde gastronominin unsurlarını da sunacaklarını söyledi.

Festivalin uluslararası olması için çalışıyoruz

Her sene çok sayıda yabancı sanatçıya ev sahipliği yapıldığını ve festivalin yurt dışında tanıtılması için çalışmalar yapıldığını söyleyen Mumcu şunları aktardı:

"Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansımız festival kapsamında yurt dışından editörler, gazeteciler, kanaat önderleri ve sosyal medya fenomenlerini de getirerek yurt dışında şehirlerimizin de tanıtımını yapıyor. Turizmde kazanılan para, sanat ve kültür için harcanıyor. Vatandaşımızı böylece sanatla buluşturuyoruz. Kültür Yolu Festivali, en uzun süren ve en kapsamlı festival. Belki Guinness için ilerleyen günlerde başvurumuz olur."

İlk olarak Beyoğlu'nda 2021 yılında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali olarak başlayan festival bugün 11 farklı ilimizde yapılıyor.

2028 yılında 35 ilde yapmayı hedefliyoruz

Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un da festival programını titizlikle takip ettiğini ve önem verdiğini söyleyen Mumcu, "Artık festivallerin takvimini bir yıl önce açıklayacağız. Her yıl 5 şehrimizi Türkiye Kültür Yolları Festivali takvimine ekleyeceğiz. 2028 yılına kadar her sene 5 şehir daha ekleyerek festivali ülke genelinde 35 şehre çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 30 Eylül'de

Festival kapsamında, Konya Mistik Müzik Festivali 23-30 Eylül'de, İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 30 Eylül-15 Ekim'de, Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali 14-22 Ekim'de, İzmir Efes Kültür Yolu Festivali 28 Ekim-5 Kasım'da, Antalya Kültür Yolu Festivali ise 4-12 Kasım'da yapılacak.