Toplum Yararına Programı (TYP), İŞKUR adına kamu mülkiyetinde geçici olarak istihdam edilen işçileri kapsayan bir programdır. Bu program, kamu faaliyetlerinde belirli bir süre boyunca çalışır ve genellikle kısa süreli görev alanları için geçerlidir. TYP, yerleştirilen kişilere hem iş kazancı sağlarken hem de toplumsal fayda sağlamayı amaçlamaktadır.

Toplum Yararına Programlar kapsamında çalışanlar, genellikle 9 aylık bir program süresi boyunca görev yaparlar. Bu programdan sonra 3 ay gibi bir bekleme süreci içine girerler. Ardından tekrar programa katılmak için başvuruda bulunabilirler. Ayrıca TYP'de çalışan kişi en fazla 24 ay görev alabilir.

Genellikle Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda görev olan TYP işçileri çalışma hayatlarındaki bu düzensizlikten dolayı maddi ve manevi olarak güvende hissetmediklerini dile getiriyorlar. 

Geçici çalışma süresinden ötürü bu süreç içerisinde maddi güvence hissetmeyen TYP işçileri yetkililerden düzenli bir geçim kaynağı talep ediyor.

1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla birlikte taşerona kadro düzenlemesi ve emeklilikle ilgili durumlar dikkat çekerken TYP ile ilgili henüz bir netlik görünmüyor. Bu süreçte Toplum Yararına Programı (TYP) sorunlarının da çözüme kavuşturulması bekleniyor.

Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var... Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var...