İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, talep eden vatandaşların oturdukları binaları depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda ücretsiz taramadan geçiriyor.

İBB ekipleri hızlı testin nasıl yapıldığını Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi Aydınlar Sokak'taki Gül Apartmanı'nda  basın mensuplarına uygulamalı olarak gösterdi.

Taramanın ardından gazetecilere açıklamada bulunan İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, 6 katlı ve 12 daireden oluşan apartmanda "hızlı bina taramasını" gerçekleştirdiklerini söyledi.

Küresel ısınma yaz aylarında rekor sıcaklıklar getiriyor Küresel ısınma yaz aylarında rekor sıcaklıklar getiriyor

Hızlı tarama yöntemiyle bina incelemesinin 3 yılı aşkın süredir devam ettiğini belirten Tut, "Biz bu süre içerisinde 107 bin binayı ziyaret edip inceleme izni istedik ancak bu zamana kadar 29 bin bina, inceleme için bizlere izin verdi. Bugün itibarıyla toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz." diye konuştu.

KİRACILAR DA BAŞVURABİLECEK

"Bu başvuruları başvuru sırasına göre değerlendirmeye alıp bütün binaları inceleyeceğiz. Ancak bu yöntem 10 kat üzeri binalar için uygulanamıyor, bu çalışma kapsamında değerlendirilemiyor, 2000 yılı sonrası yapılar başvuramıyordu. Bu noktada da çok fazlaca başvuru aldık. Bu hafta itibarıyla bu başvuruları da değerlendirmeye alacağız. Başvuru yapılabilir. Ancak bildiğiniz gibi 2000 yılı öncesi inşa edilmiş yapılar, bizim kırılgan yapı stokumuzu oluşturuyor. Bu yapıları önceliklendirerek bu başvuruları değerlendireceğiz. Kiracılarla ilgili de yoğunlukla talepler gelmekteydi. Sistemimizi buna göre güncelledik. Kiracıların da başvurularını alacağız."

İTÜ TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN BİLİMSEL BİR YÖNTEM

Şu an yapılan hızlı bina tarama yönteminin, 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı ilan edilmeden bir önceki aşama olduğuna işaret eden Tut, bunun sonrasında eğer yapı risk grubunda çıkarsa bu bilgilendirmeyi yaptıklarını aktardı.

Testin doğruluk oranıyla ilgili soruyu cevaplayan Tut, testin İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen bilimsel bir yöntem olduğunu ve dünyanın pek çok ülkesinde buna benzer uygulamalar yapıldığını kaydetti.