Rusya, Moskova'nın egemenliği altına aldığı Kırım'daki askeri üslerinden birinde meydana gelen patlamalardan sabotajcıları sorumlu tutarken, Ukrayna yetkilileri, stratejilerinin Rusya'nın işgalini destekleyen tedarik hatlarını yok etmek olduğunu söyleyerek sorumlu olduğunu ima etti.

Rus yetkililer ve haber ajanslarına göre salı günü meydana gelen patlamalarda, Kırım yarımadasının kuzeyindeki bir askeri üsteki bir mühimmat deposunu sardı, trenleri aksattı ve bir köyden 2 bin kişinin tahliyesini zorlaşmasına neden oldu.

Rus donanması Karadeniz'de, Ukrayna ordusu Kırım sınırında askeri tatbikat  gerçekleştirdi | Independent Türkçe

Rusya'nın Kommersant gazetesi, daha sonra Kırım'ın merkezindeki ikinci bir Rus askeri üssünde duman bulutlarının görüldüğünü söyledi. Patlamalar ve dumanlar, geçen hafta Kırım'ın batısındaki bir Rus askeri hava üssünde sekiz savaş uçağını imha eden patlamaların ardından dikkat çekti.

Rusya Savunma Bakanlığı, mühimmat deposundaki patlamaların "sabotajın bir sonucu" olduğunu söyledi. Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım yarımadası, Ukrayna'nın güneyindeki kuvvetlerinin ana tedarik rotası ve Karadeniz filosunun üssü.

Yetkilileri Rusya'nın gerilemelerini alkışlasa da, Ukrayna patlamaların sorumluluğunu ne teyit etti ne de reddetti.

“Kendi güçleri içinde bir kaos yaratıyor”

Cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak ve genelkurmay başkanı Andriy Yermak, sosyal medyada Rusya'nın işgalini haklı çıkarmak için kullandığı alaycı bir ifade olan "silahsızlaştırma" ile övündü.

Podolyak daha sonra İngiltere'nin Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın stratejisinin Rus lojistiğini, tedarik hatlarını ve mühimmat depolarını ve diğer askeri altyapı nesnelerini yok etmek olduğunu söyledi ve “Kendi güçleri içinde bir kaos yaratıyor” dedi.

Ukrayna, güneyde bir karşı saldırı olarak değerlendirirken, patlamalar, Ukrayna'nın Rus işgali altındaki topraklarda daha derinlere saldırma kabiliyetine sahip olması veya Ukrayna yanlısı grupların gerilla tarzı saldırılar ile başarılı olması halinde, altı aylık savaşta yeni dinamikler olasılığını artırdı. 

Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Ukraynalıları Rus askeri üslerinden ve mühimmat depolarından uzak durmaya çağırdı ve patlamaların yetersizlik de dahil olmak üzere çeşitli nedenleri olabileceğini söyledi.

SON DAKİKA | Rusya-Ukrayna savaşında flaş! Zelenski'den dikkat çeken  Türkiye açıklaması - Son Dakika Haberler

Zelenskiy, bir akşam konuşmasında, "Ama hepsi aynı anlama geliyor - işgalcilerin lojistiğinin, mühimmatlarının, askeri ve diğer teçhizatın ve komuta karakollarının imha edilmesi, halkımızın hayatını kurtarıyor" dedi.

Rus devlet televizyonunda yayınlanan görüntülere göre, salı günkü patlamalarda bir elektrik trafo merkezi de alev aldı. Rusya'nın RIA haber ajansı, Kırım'ın kuzeyindeki hattın bir bölümünde yedi trenin ertelendiğini ve demiryolu trafiğinin askıya alındığını söyledi.

Doğu Donetsk bölgesinin en şiddetli çatışmalardan bazılarına tanık olan valisi Pavlo Kyrylenko, son 24 saat içinde Rus güçlerinin bombardımanında iki sivilin öldüğünü ve yedi kişinin de yaralandığını söyledi.

NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİ

Rusya'nın Ukrayna'da nükleer santrale saldırısı ne kadar tehlike yarattı?

Dikkatler, son günlerde güneydoğu Ukrayna'nın Rus işgali altındaki bir bölgesinde, Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporizhzhia nükleer reaktör kompleksinin yakınındaki bombardımana da odaklandı.

Her iki taraf da, Ukraynalı teknisyenler işletmeye devam etse de Rusya'nın Mart ayında el koyduğu Zaporizhzhia tesisine yönelik artan risklerden diğerini sorumlu tuttu.

Savaş, milyonlarca insanın kaçmasına, binlerce insanın ölmesine ve işgalini komşusunu askerden arındırmak ve Rusça konuşan toplulukları korumak için "özel bir askeri operasyon" olarak nitelendiren Batı ile Rusya arasındaki jeopolitik çatlağı derinleştirdi.

1991'deki dağılmasına kadar Rus hakimiyetindeki Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Ukrayna, Rusya'yı emperyal tarzda bir fetih savaşı yürütmekle suçluyor.

Arap Birliği Zirvesi’nde Gazze vurgusu: Orta Doğu'da barış konferansı düzenlenecek Arap Birliği Zirvesi’nde Gazze vurgusu: Orta Doğu'da barış konferansı düzenlenecek

Rusya, Ukrayna'ya saldırdığı için BM'nin kınama hareketiyle karşı karşıya kaldı. Ancak artan hayal kırıklığından endişe duyan ve Birleşmiş Milletler'in savaşı sona erdirme ihtimali olmayan bazı Batılı diplomatlar, Rusya'yı önemli ölçüde daha fazla hedef alma konusunda sınırlı olduklarını kabul ettiler. 

HUBUBAT İHRACATI İLERLEMESİ

Egeli ihracatçılardan temmuz ayında 1 milyar 384 milyon dolarlık ihracat –  Egeli Gazete

Rusya'nın Karadeniz limanlarını abluka altına alması küresel gıda krizini daha da kötüleştirdikten sonra, Ukrayna'nın tahıl ihracatının yeniden başlaması için BM aracılığı ile yapılan bir anlaşmada daha fazla ilerleme kaydedildi.

Brave Commander gemisi, Rusya'nın işgalinden bu yana Ukrayna'dan Afrika'ya gönderilen ilk gıda yardımı kargosunu taşıyarak, limanları kapatılmamış halde, Ukrayna'nın Pivdennyi limanından ayrıldı.

Temmuz anlaşması kapsamında ayrılan ilk gemi olan Sierra Leone bayraklı Razoni, Suriye liman kenti Tartous'a demirledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Erdoğan'ı doğal gaz rezervi keşfinden  ötürü tebrik etti

Bir hükümet yetkilisi, Ukrayna'nın eylül ayında limanlarından 3 milyon ton tahıl ihraç edebileceğini ve sonunda ayda 4 milyon ton tahıl ihraç edebileceğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, cuma günü Ukrayna'nın ana Karadeniz limanı olan Odesa'yı ziyaret edecek. Bir BM sözcüsü, Zelenskiy ve tahıl anlaşmasının hazırlanmasına yardımcı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini söyledi.

Bu haber Reuters'dan alınmıştır.