Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Hamas ile İsrail arasında varılan uzlaşmanın ardından Gazze'de uygulamaya konulan "çatışmalara insani ara"nın uzatılması çağrısı yaptı.

Bir süredir İsrail'in yoğun saldırılar düzenlediği ve büyük yıkıma neden olduğu Gazze'de çalışmalarını yürüten UNICEF Sözcüsü James Elder, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısına çevrim içi katıldı.

AA muhabirinin, "(Gazze'de) En kötü senaryoda insani ara uzatılmazsa ve insani ara sürecinde bölgeye girişi yapılan yardımların devamıyla ateşkese dönülmezse Gazze'deki insanlar ne kadar süre hayatta kalabilir? İnsanların kaldığı barınaklar ve hastaneler ne kadar hizmet verebilir?" sorularını yanıtlayan Elder, "Gazze'deki insani aranın uzatılmaması, saldırıların ve toplu katliamların durdurulamaması, herkesin zihninde kara bir leke olur." dedi.

Gazze'deki "insani ara"nın uzatılması çağrısında bulunan Elder, 7 Ekim'den sonra Gazze'ye gerçekleştirilen saldırıların devamına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

"Gazze'deki 36 hastanenin 26'sı hizmet veremiyor"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris ise Gazze'de yaklaşık 1,8 milyon kişinin yerinden edildiğini ve bunların yarısının çocuk olduğunu kaydetti.

Gazze'de 1,1 milyonda fazla kişinin BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) tesislerine sığındığını kaydeden Harris, bu tesislerin sığınmacılara sağlıklı ortam ve temiz su imkanı sunamadığını aktardı.

Netanyahu'dan tartışma yaratacak sözler: Refah'ta insani felaket yaşanmadı Netanyahu'dan tartışma yaratacak sözler: Refah'ta insani felaket yaşanmadı

UNRWA'nın barınaklarında bulaşıcı hastalık oranının arttığına işaret eden Harris, "Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin neredeyse tamamı kapandı. Gazze'deki 36 hastanenin 26'sı, 72 sağlık ocağından 47'si yakıt yetersizliği ve saldırılar nedeniyle hizmet veremiyor. Geri kalan hastaneler büyük baskı altında ve yalnızca çok sınırlı acil durum hizmetleri sunabiliyor." ifadelerini kullandı.