Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bel kemiği olan uzman çavuşlar vatan uğruna gözünü kırpmadan canını verebilecek potansiyele sahipler. 

İstanbul'da kademeli emeklilik için kefenli eylem! İstanbul'da kademeli emeklilik için kefenli eylem!

En fazla şehit veren kesimin uzman çavuş olmasının yanı sıra şark görevleri 5’yıldan 3’yıla indirilmesine rağmen geçici görevlerle yeniden şarka ve sınır dışı görevlere gönderiliyorlar. 

Aile hayatında bu durumdan etkilendiği için en fazla boşanma olaylarını uzman çavuşlar yaşamaktadır. Askeri operasyonlarda en önde yer alan ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gözdesi olan uzman çavuşların kadrosuz çalışmasına tepkiler gitgide büyüyor. 

Sosyal medya ve basınında neredeyse her gün gündem olan uzman çavuşlara hakları teslim edilmelidir.

Resim

Uzman çavuşların temel sorunu nedir?

  1. Kadroları yok.
  2. Kıdemleri rütbeden sayılmıyor. 
  3. Sağlık yönetmeliği yok. 
  4. Çalışma yönetmeliği yok.
  5. Sözleşme sorunu var 
  6. Subaylar ve ast subaylar gibi 926 Personel Kanununa geçilerek kadroya alınmayı bekliyorlar. 
  7. 90 günü geçen hava değişiminde mesleklerinden oluyorlar. 
  8. 1986 yılından beri 3269 Sayılı Kanun ile TSK’da  görev yapmaktalardır.
  9. Yaklaşık 36 yıldır uzman çavuşlar TSK’ya hizmet veriyor. 
  10. Ay yıldızlı bayrağı kanlarıyla boyayan kahramanlar. 36 yılda 37 kez maddelerde değişiklik yapıldı. 
  11. Uzman çavuşların sözleşme yapabilmesi için 2 ila 5 yıl içerisinde sağlık raporu istenildiğinde 20 yaşındaki personelin sağlık şartları istiyorlar.
  12. 50 yaşındaki insandan 20 yaşındaki insanın kan değerleri istemek akıl karı değildir.
  13. Sağlık raporu durumundan dolayı sözleşme fesihleri oluyor. 
  14. Uzman Çavuşlarda sağlık sorunu olması fesih nedeni insani olmayan durumlar var. Örneğin kansere yakalanırsanız iyileşse dahi sözleşme feshi oluyor, iç organlarından parça aldırsa fesih nedeni.  Ya da çocuğuna karaciğerinden parça veren uzman çavuşun sözleşmesi fesih ediliyor. 

"TEK KAPSAM DIŞI BIRAKILAN BİZİZ"

Uzmanlar Federasyonu Başkanı Ali Tilkici “En son yapılan sözleşmeli memurların kadroya geçirilmeleri konusunda tek kapsam dışı bırakılanlar bu kahramanlarımız oldu ve buna çok üzüldük” dedi.

Resim

“Bizler devletimizin emrinde, milletimizin hizmetinde gözümüzü kırpmadan can veriyoruz; elimizi, ayağımızı ve gözümüzü vatan topraklarına katıp kanımızı ayyıldızlı bayrağa renk veriyoruz” diyen Başkan Ali Tilkici yaptığı açıklamada “Devlete millete hizmetimiz taşeron işçiler, geçici işçiler, sözleşmeli memurlar, vekil imamlar kadar yok mu? Uzman çavuşların gözünüzde hak verdiğiniz statüler kadar değeri yok mu?  Herkese kadro var Uzman Çavuşa yok mu?” diye sordu.

Resim

Uzmanlar Federasyonu Başkanı Ali Tilkici yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Tek kapsam dışı bırakılanlar bu kahramanlar”

“Uzman çavuşlar Türk Silahlı Kuvvetlerinde 37 yıldan beri sözleşmeli olarak görev yapan kahramanlardır. Bu kahramanlar hem yurt içindeki operasyonlarda hem de yurt dışındaki operasyonlarda yedi düvelde kahramanca devletimizi ve milletimizi temsil eden yiğitlerimizdir.

Bu devletin yiğitleri, bu milletin yiğitleri bu devletlerin aslanlarıdır. Ne yazık ki hükümetimizin en son yapmış olduğu sözleşmeli memurların kadroya geçirilmeleri konusunda tek kapsam dışı bırakılanlar bu kahramanlardır.

Kahramanlar, kapsam dışı kalmalarına çok üzüldüler, çok da kaygılılar. Mesleği askerlik olan birisinin mesleki endişe duyması normal değildir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan görüşmelerde bazı partilerden değerli milletvekilleri bu kahramanlara mesleki güvence verilmesi, kadro verilmesiyle alakalı teklifler verildi. Ne yazık ki bunlar kabul edilmedi.

İnşallah sayın Cumhurbaşkanlığımızda yapılan bir çalışma olduğu söyleniyor. Bu kahramanların biran önce kadroya geçirilmeleri elzemdir. Kahramanlar sözleşmeli olarak görev yapıyorlar ve bu sözleşme kağıdında görevimi en güzel şekilde yapacağım yazar.

"Görevimizi nasıl yaptığımızı görmek isteyenler şehitliklere baksınlar"

Bizler sözlerimizi analarımıza, bizler sözlerimizi milletimize bizler sözlerimizi şehitlerimize, şühedalarımıza, devletimize verdik. Analarımız bizi mesleğe uğurlarken elimize yaktıkları kınalarda milletine hizmet edesin, devletine ve vatanına kurban olasın diye gönderdiler. Noterde bizim görevimizi ifa edeceğimize ilişkin iki satır bir yazının anlamı olmaz. Biz görevimizi en iyi şekilde yapıyoruz. Uzman çavuşlar görevini en iyi şekilde yapıyor.

Onlar ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışıyla görev yapıyorlar. Bizim görevimizi en iyi şekilde yaptığımızı görmek isteyenler şehitliklere baktıklarında görürler.

Devletimiz var olsun, devletimiz büyüktür, devletimiz güçlüdür. Elbetteki hepsinin kadroya geçirilmeleri ve mesleki güvence verilmesi şarttır. Bugün sözleşmeli memurların, öğretmenlerin, ebelerin, hemşirelerin, vekil imamların, müezzinlerin ve sulama birliklerinde görev yapanların kadroya alınmaları gerçekleşti.

Vatanını kanıyla sulayan bu kahramanların da kadroya alınmalarını bekliyoruz. Bu kahramanların en büyük isteği budur. Bugün eksi 20 derecelerde burası vatan toprağıdır diye nöbet tutan milletine hizmet etmek için fedakarca görev yapan soğuk sıcak demeyen, sırtında kilolarca yük taşıyan, teröristlere kök söktüren bu kahramanlarımızı devlet büyüklerimizin unutmayacağına inanıyoruz.

“Sayın Cumhurbaşkanımızın kahramanlarımızı unutmayacağına inanıyoruz”

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu kahramanlarımızı unutmayacağına inanıyoruz. Uzman çavuşlarımıza sayın Cumhurbaşkanımızın en kısa sürede bir müjde vereceğine ve bunların da mesleki güvenceye alınacağına inanıyoruz. Bu kahramanların mesleki güvenceye geçmelerinde devletimize bir tek lira masrafı ve yükü bulunmamaktadır. Sadece amaç meslekten çıkarmalarda hukuki yollarda mahkeme kararlarının etkili olmasıdır. Devlet büyüklerimizden müjdeyi bekliyoruz. Verilecek müjde kahramanlarımızı çok sevindirecek, şehit ailelerimizi çok sevindirecek ve bu vatan için gazi olmuş değerli kahramanlarımızı sevindirecek ve inşallah tüm milletimizi sevindirecek. İnanıyoruz ki devlet büyüklerimiz uzman çavuşlara da el atacaktır.”