Bilim, teknoloji

“Yapay zeka rahip” cemaati kızdırdı, kiliseden aforoz edildi!

Yapay zeka tarafından geliştirilen bir robot rahip, cemaatin tepki göstermesi ile bir gün içerisinde görevden alındı.

Abone Ol

Yapay zeka tarafından yaratılan robot rahip “Peder Justin”, kendisini ABD’nin en büyük “Katolik savunuculuk ve müjdeleme havariliği” olarak tanımlayan ABD merkezli dini ağ platformu Catholic Answers tarafından cemaatin ihtiyaçlarına çevrim içi olarak hizmet vermesi için geliştirildi. Ancak, robot rahip verdiği cevaplarla cemaati kızdırınca, 24 saat içinde aforoz edildi.

Catholic Answers Başkanı Christopher Check, artık “Peder Justin’i sadece Justin haline getirdiklerini” dile getirdi.

Bu hamlenin cemaatten gelen tepkiler üzerine yapıldığını söyleyen Check, şu ifadelere yer verdi:

“Son zamanlarda, Catholic Answers’daki meslektaşlarım ve ben, yapay zeka uygulamamız ‘Fr. Justin’ ile ilgili bir başka yeni teknoloji hakkında çok sayıda yararlı geri bildirim aldık. Yapay zeka karakterinin bir rahip olarak temsil edilmesine yönelik eleştiriler yaygındı.”

Check, “Bu uygulama bir rahip, öğretmen ya da ruhani danışmanla insani etkileşimin yerini tutmasa da, kullanıcılarımızın Katolik inancının öğretilerini daha iyi anlamalarına ve ifade etmelerine yardımcı olacak değerli bir araç olabileceğine inanıyoruz. Ancak, pek çok kişi bu seçimle ilgili endişelerini dile getirdi. Bu endişeleri duyuyoruz. Ancak karakterin Katolik inancıyla ilgili sorulara verdiği yanıtlarla amacından uzaklaşmasını istemiyoruz” diye konuştu.

Catholic Answers’dan Chris Costello, robot rahip hakkında “Kullanıcılarımızın yapay zekayı bir insanla karıştırmayacağından eminiz. Onun laik olduğunu söylemeyeceğiz, çünkü o hiçbir zaman gerçek bir rahip olmadı!” diye sözlerine devam etti.

Katolik sohbet robotu cinsiyetçi tavsiyeler, kadınlarla ilgili çağdışı görüşler ve bir kullanıcının “Etik, Teolojik ve Gizlilik Kabusu” olarak isimlendirdiği bir şekilde günah çıkarma önerilerinde bulunuyordu.

AFOROZ EDİLİNCE KIYAFETİ DE DEĞİŞTİ

Kullanıcılar tarafından tuhaf olduğu söylenen uygulama, onlara, “Paylaştığımız inanç kadar gerçeğim” deyince tepkilerin odağına yerleşti.

Peder Justin, defalarca gerçek bir din adamı olduğunu iddia etmesinin ardından kısa sürede afaroz edildi ve artık bir gömlek ve blazer ceket giyiyor.

Futurism’in haberinden alınan bilgilere göre yapay zekalı bot, “İtalya’nın Assisi kentinde geçen çocukluğumdan ve gençliğimden beri rahiplik için güçlü bir çağrı hissettim” diyordu.