"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,1901 %0.22
47,1146 %0.08
4.335,04 % 1,20
4.716.084 %0.162
İşçi Haber Yaşam Bursa'da Afrika’yı andıran görüntüler! Suda serinleyen bu mandaların sütü altın değerinde

Bursa'da Afrika’yı andıran görüntüler! Suda serinleyen bu mandaların sütü altın değerinde

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Karaoğlan Mahallesi, sadece doğal güzellikleriyle değil, manda yetiştiriciliğiyle de dikkat çekiyor. Uluabat Gölü’nün kıyısında yer alan bu kırsal mahallede mandalar, yılın her döneminde suyla buluşarak hem serinliyor hem de süt verimini artırıyor. Ortaya ise adeta Afrika savanalarını andıran sahneler çıkıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Sabah saatlerinde sahipleri tarafından ahırlardan çıkarılan mandalar, sürüler halinde Uluabat Gölü ya da Kirmasti Çayı’na yöneliyor. Kütahya’nın Emet ve Gediz ilçelerinden doğan Kirmasti Çayı, uzun bir yolculuktan sonra Uluabat Gölü’ne dökülüyor ve bu su kaynakları, mandalar için vazgeçilmez bir yaşam alanı oluşturuyor.

Suyun içerisine girerek parazitlerinden arınan ve serinleyen mandalar, aynı zamanda daha yüksek süt verimi sağlıyor. Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların arttığı dönemlerde bu göletler, mandaların sağlığı ve üretkenliği açısından kritik öneme sahip.

'Su olmazsa verim olmaz'

Karaoğlan Mahallesi Muhtarı Ergün Kısa, mahallede yüzyıllardır manda yetiştirildiğini vurguladı. Mahallede yaklaşık 5 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu söyleyen Kısa, bunlardan 1.800’ünün manda olduğunu belirtti.

Mandalar için su olmazsa olmaz. Sıcakta girip serinleyecekler. Ama asıl önemlisi parazitlerden kurtulmaları. Bu doğrudan süt verimini etkiliyor. Suya girmeyen mandanın verimi düşer” diyen Kısa, bu doğal döngünün hem hayvan sağlığı hem de üretici geliri açısından kritik olduğunu ifade etti.

Yoğurdu 120, peyniri 400, sucuğu 600 TL!

Mandacılığın sadece geleneksel değil, aynı zamanda yüksek getirili bir sektör olduğuna dikkat çeken Kısa, “Bir manda günlük ortalama 5 kilogram süt verir. Sütün litresi 70 liradan satılıyor. Peyniri 400, yoğurdu 120, sucuğu ise 600 liraya alıcı buluyor” dedi.

Özellikle manda yoğurdunun bazı rahatsızlıklara karşı olumlu etkileri olduğu yönündeki inançlar nedeniyle tüketici ilgisinin yüksek olduğunu belirten Kısa, “Süt verimi daha da artsa, üretici daha iyi kazanır. Bu bölge mandasıyla meşhur” ifadelerini kullandı.

Kayıkla manda takibi yapılıyor

Mandaların göle ulaşımı bazen zorlu olabiliyor. Sahipleri, göle ulaşmak için dereyi kayıkla geçmek zorunda kalıyor. Suya giren manda sürüleri ise hem kalabalık hem de düzenli yürüyüşleriyle, Afrika’daki göç eden bufalo sürülerini andıran manzaralar oluşturuyor.

Kaynak: İHA