"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Yaşam 'Şifa' diye toplanan otlar zehir saçıyor! Uzmandan hayati uyarı

'Şifa' diye toplanan otlar zehir saçıyor! Uzmandan hayati uyarı

Kars Harakani Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevgi Özan Köse, ''Doğal diye her ot güvenli değil!'' diyerek, vatandaşları bilinçsiz tüketilen otlar hakkında uyardı! Bilinçsizce toplanan bitkilerin ciddi zehirlenmelere hatta ölüme yol açabildiğini açıklayan Dr. Köse, ''Her bitki şifa değildir.'' açıklamasında bulundu. İşte Dr. Köse'nin şifalı bitkiler hakkındaki sözleri...

Okunma Süresi: 2 dk

Kars Harakani Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevgi Özan Köse, halk arasında “şifalı” olarak bilinen doğadaki yabani otların bilinçsizce tüketilmesinin büyük sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı. Doğu Anadolu’nun bitki çeşitliliği açısından zengin olduğuna dikkat çeken Dr. Köse, “Doğal olması, güvenli olduğu anlamına gelmez. Her bitki şifa değildir” uyarısında bulundu.

Yanlış Tanınan Otlar Ölümcül Sonuçlar Doğurabilir

Köse, özellikle mor çiçekli ve siyah meyveli “güzel avrat otu” gibi bazı bitkilerin çok küçük dozlarda dahi ciddi zehirlenmelere yol açabileceğini söyledi. “Bu ot çocuklar tarafından yaban mersini sanılarak da yenebiliyor ve bu çok tehlikeli” açıklamasında bulunan Köse, belirtiler arasında bilinç kaybı, halüsinasyon, kalp ritim bozukluğu ve solunum durması olduğunu belirtti.

Bölgede sıkça rastlanan bazı diğer yabani bitkiler hakkında da uyarılarda bulunan Köse, “Sütlü otlar, ciltte tahrişe, ağız yoluyla alındığında ise karaciğer hasarına neden olabilir. ‘Şahtere’ ise yüksek miktarda tüketildiğinde karaciğer toksitesine yol açar” dedi.

Dr. Köse, doğadaki bitkilerin bilinçli şekilde toplanması ve tüketilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Yanlış bir bitki bir hayatı karartabilir. Lütfen uzman görüşü olmadan hiçbir yabani otu tüketmeyin. Bu otlar doğru kullanıldığında faydalı olabilir ama yanlış tüketim ciddi sağlık riskidir” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: AA