"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,0256 %0.12
46,9487 %0.21
4.255,06 % -0,80
4.349.517 %0.757
İşçi Haber Yaşam Uçakların bile uğramadığı yasak bölgeler: Gökyüzünde sırlarla dolu 9 nokta

Uçakların bile uğramadığı yasak bölgeler: Gökyüzünde sırlarla dolu 9 nokta

Dünya haritasında bazı noktalar var ki, üzerinden kuşlar bile temkinli geçer… Uçakların yaklaşmasının bile yasak olduğu bu özel bölgeler, güvenlik, gizlilik ve tarihi önem gibi nedenlerle adeta gökyüzünde “yasak bölge” ilan edilmiş durumda. Peki hangi yerler uçuşa tamamen kapalı? Hangi gerekçeler bu yasakları meşrulaştırıyor? İşte dünya genelinde uçakların bile uğrayamadığı o gizemli bölgeler…

Okunma Süresi: 2 dk

Gökyüzü özgür gibi görünse de dünyanın dört bir yanında bazı hava sahaları katı yasaklarla korunuyor. Gerek askeri sırlar, gerek dini hassasiyetler gerekse stratejik güvenlik nedenleriyle, bazı bölgelerin üzerinden sivil ya da askeri uçaklarla geçmek kesinlikle yasak. İşte dünyada uçuşa kapalı en dikkat çekici 9 bölge ve arkalarındaki sırlar…

1. Mekke ve Medine – Suudi Arabistan

İslam’ın iki kutsal şehri olan Mekke ve Medine'nin hava sahaları, yalnızca Müslümanların girişine açık olması nedeniyle sivil ve ticari uçuşlara tamamen kapalı. Dini hassasiyetin yanı sıra, bölgenin güvenliği de bu yasağın temel gerekçeleri arasında yer alıyor.

Koronavirüs | Suudi Arabistan'da Mekke ve Medine'deki kutsal camilerde de  namaz durduruldu

2. Beyaz Saray ve Pentagon – ABD

Washington D.C.’de bulunan Beyaz Saray ve Pentagon, ABD’nin en sıkı korunan hava sahalarından. Terör tehdidine karşı alınan önlemler kapsamında, bu alan sadece özel izinli askeri uçuşlara açık tutuluyor.

3. Kuzey Kore Hava Sahası

Kuzey Kore, sınırları kadar gökyüzünü de kapalı tutuyor. Ülkenin hava sahasına giriş, yalnızca önceden onaylanmış özel diplomatik veya ticari uçuşlarla mümkün. Aksi halde, hava sahasına girilmesi büyük risk taşıyor.

4. Area 51 – ABD

Nevada çölünün ortasında yer alan bu ünlü askeri üs, UFO söylentileri ve gizli askeri projelerle anılıyor. Amerikan hükümeti tarafından yürütülen projeler nedeniyle uçuşlara tamamen kapalı olan bu bölge, merakın ve komplo teorilerinin odağında.

I Want To Believe" (51. Bölge'den Yeni Fotoğraflar-2020)

5. Buckıngham Sarayı ve Parlamento – İngiltere

Londra'nın merkezinde yer alan bu iki yapı da güvenlik gerekçesiyle uçuşa yasak bölge ilan edilmiştir. Özellikle resmi tören ve etkinliklerde yasaklar daha sıkı uygulanıyor.

6. Tibet’in Lhasa Bölgesi – Çin

Yüksek rakımı, zorlu hava koşulları ve kültürel önemiyle Lhasa'nın hava sahası da sıkı denetim altında. Uçaklar, bu bölgeyi genellikle dolanmak zorunda kalıyor.

7. Cennet Kapısı (Tianmen Dağı) – Çin

Çin’in ünlü doğa harikası Tianmen Dağı, çevresel koruma ve coğrafi zorluklar nedeniyle uçuşlara kapalı. Bölgedeki dağlık yapı ve rüzgar akımları, uçuş güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor.

8. Moskova Kremlin – Rusya

Rusya'nın siyasi kalbi Kremlin ve çevresi de uçuşa kapalı bölgelerden biri. Kremlin üzerindeki hava sahası, gelişmiş hava savunma sistemleriyle sürekli olarak denetleniyor.

9. Nükleer Tesisler 

Nükleer santraller, silah depoları ve askeri nükleer üslerin bulunduğu bölgeler de uluslararası standartlara göre uçuşlara yasaklıdır. Bu önlemler, olası güvenlik tehditlerine ve sızıntılara karşı alınan stratejik tedbirler arasında.

Kaynak: Cumhuriyet