"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,3806 %0.21
47,0652 %0.52
4.356,94 % 0,70
4.796.049 %0.737
İşçi Haber Yaşam Yumurta israfına karşı yeni düzenleme!

Yumurta israfına karşı yeni düzenleme!

Yumurta tüketiminde israfı önlemek amacıyla önemli bir adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, sofralık yumurtalar için “son tüketim tarihi” ifadesini “tavsiye edilen tüketim tarihi” olarak değiştirdi. Yeni düzenleme ile raf ömrü uzatıldı, üretici ve tüketicilere yeni kurallar getirildi.

Okunma Süresi: 2 dk

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde yaptığı değişikliklerle sofralık yumurta israfını önlemeyi hedefliyor. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme, hem üreticileri hem tüketicileri doğrudan ilgilendiriyor.

Yumurta İsrafına Karşı Kararlı Adım

Yeni düzenlemeyle birlikte, sofralık yumurtaların ambalajlarında artık "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" ibaresi yer alacak. Bu değişiklikle birlikte, yumurtanın tüketim süresi daha esnek hale getirilerek gereksiz atıkların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi, önceki düzenlemede 21 günken, yapılan değişiklikle 28 güne yükseltildi. Ancak bu sürenin ardından yumurta artık sofralık olarak satışa sunulamayacak. Bunun yerine yumurta ürünleri üretiminde değerlendirilecek.

"Ekstra taze" olarak satışa sunulan yumurtalar için ilk 4 gün içinde sınıflandırma, işaretleme ve paketleme zorunluluğu getirildi. Yumurtlamadan sonra 10 gün içinde bu işlemleri tamamlamayan yumurtalar da sofralık olarak satılamayacak.

Düzenlemeyle birlikte, "hava boşluğu" gibi yumurtanın tazeliğini belirlemede kullanılan teknik detaylar da mevzuata eklendi. Ayrıca yumurta ürünü tanımı, Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu hale getirildi.

B Sınıfı Yumurtalar Artık Sadece Gıda Sanayisine Gidecek

B sınıfı yumurtaların perakende satış noktalarına gitmesini önlemek için mevcut düzenlemede yer alan ifadeler daha açık ve bağlayıcı hale getirildi. Yeni metinle birlikte bu yumurtaların yalnızca gıda sanayisine gönderileceği ve kullanılacağı hükme bağlandı.

Tüketici bilincini artırmak amacıyla, ambalajlarda kullanılan “free range” ifadesi artık “açık dolaşım alanına erişim (free range)” şeklinde yer alacak. Böylece daha anlaşılır bir etiketleme hedefleniyor.

Yayımlanan yeni düzenlemeye geçiş için mevcut işletmelere 31 Aralık 2025 tarihine kadar süre tanındı. Bu süreçte işletmelerin teknik altyapı ve etiketleme sistemlerini yeni kurallara uygun hale getirmeleri bekleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada, gıda güvenliği ve israfın önlenmesi amacıyla Türk Gıda Kodeksi kapsamında çalışmalara kararlılıkla devam edileceğini vurguladı.