Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) yaptığı açıklamaya göre, İngiltere'de rastlanan hepatit vakalarının aynısı Danimarka, İrlanda, Hollanda ve İspanya'da da bazı çocuklarda tespit edildi.

Bu ülkelerdeki hepatit vakalarının sebebi bilinmezken ECDC'nin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere yerel ortaklarıyla vakalardaki hepatit virüsünün kaynağını incelemeye devam ediyor.

İlaç kullanırken dikkat! Uzman isim uyardı: Doğru bildiğimiz yanlışlar neler? İlaç kullanırken dikkat! Uzman isim uyardı: Doğru bildiğimiz yanlışlar neler?

ABD'nin Alabama eyaletinde 1-6 yaşındaki 9 çocukta da, İngiltere'deki hepatit vakalarından birinde rastlanan ve üst solunum yolunu etkileyen adenovirüs görüldüğü bildirildi.

Bu ülkelerdeki hepatit vaka sayısına dair veri bilgisi ise bulunmuyor.

İngiltere'deki Hepatit Vakaları

Dünya Sağlık Örgütü'nün 16 Nisan'da yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere'de 74 çocukta, sebebi belirlenemeyen hepatit virüsü tespit edildiğini duyuruldu.

5 Nisan'da İskoçya'da 10 yaş altı 10 çocukta ağır hepatit hastalığı görüldüğü, 8 Nisan'da ise İngiltere genelinde hepatitli çocuk sayısının 74'e yükseldiği bilgisi aktarıldı.

Virüsün tespit edildiği çocuklarda belirti niteliğinde son bir aydır sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı gibi rahatsızlıkların görüldüğü, bazı vakaların ise ağır karaciğer iltihabı geçirerek karaciğer nakliyle tedavi edildiği ifade edildi.

Vakalardan birinin hepatit taşıyan biri veya birkaç kişiyle temas nedeniyle oluştuğu, diğer vakaların virüsü nereden aldığının bilinmediği vurgulandı.

Yeni Bir Salgın Krizi mi?

Hastalığın "gizemli" veya "nedeni belirsiz" olarak tanımlanması, akıllara yeni bir küresel salgın ihtimalini getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü, bazı hepatit vakalarında aynı anda  Covid-19'un da tespit edildiğini, fakat hepatit vakalarının Covid-19 ile bağlantısının netlik kazanmadığını ve bunu için vakaların genetik nitelendirmeye gitmesi gerektiğini açıkladı.

Covid-19 virüsü de henüz adı konmadan önce "gizemli bir akciğer rahatsızlığı" olarak tanımlanıyordu.