Enerji maliyetleri ve koronavirüsten ölenlerin sayısının artmasıyla Avrupa Birliği'nin en yoksul üye devleti olan Bulgaristan'da seçim zamanı. Halk yaygın yolsuzluktan bitmesi için ikinci tur seçimlerinde ülkenin bir sonraki cumhurbaşkanını seçmek için pazar günü oy kullanacak.

Bulgaristan'ın AB'nin en yozlaşmış üye devleti olarak imajını temizlemeyi amaçlayan bir değişikliğin savunucusu olan görevde olan 58 yaşındaki Cumhurbaşkanı Rumen Radev, 14 Kasım'daki ilk turda oyların %49,5'ini kazandıktan sonra 5 yıllık yeni bir göreve hazır görünüyor.

Geçen hafta oyların %22.8'ini alan ve ülkenin son on yılın yükselen politikacısı, nisan ayında iktidardan düşen eski başbakan Boyko Borissov tarafından desteklenen 58 yaşındaki Sofya Üniversitesi Rektörü Anastas Gerdzhikov ile rekabet ediyor.

Yolsuzluk karşıtı grupla birlikte bir hükümet kurmak için görüşüyorlar

Eski bir hava kuvvetleri komutanı olan Radev, 2020'de Borissov'a karşı düzenlenen büyük rüşvet karşıtı protestolara açık desteği ve son merkez sağ kabinesinin belirsiz kamu alım anlaşmalarını gün ışığına çıkaran geçici kabineleri atamasıyla popülerlik kazandı. Borisov, görevi kötüye kullandığına dair olan iddiaları reddetti.

Radev'in mayıs ayında geçici bakan olarak atadığı Harvard eğitimli iki girişimci tarafından kurulan yeni bir yolsuzluk karşıtı parti, Değişime Devam Ediyoruz (PP), geçen hafta parlamento seçimlerini kazandı. 

Radev, Borissov'un siyasi muhalifleri - PP, Sosyalistler ve elit karşıtı ITN partisi tarafından destekleniyor ve bunlar bir başka yolsuzluk karşıtı grupla birlikte bir hükümet kurmak için görüşmelerde bulunuyorlar.

Sofya merkezli Liberal Stratejiler Merkezi'nden siyasi analist Daniel Smilov, "Radev önde gidiyor, ancak çoğu destekçilerinin gerçekten oy kullanıp kullanmayacağına bağlı olacak." dedi.

Ulusu birleştirme sözü verdi.

Eski ve Orta Çağ Edebiyatı alanında saygın bir Profesör olan Gerdzhikov, Radev'i Bulgarları birbirine düşürmekle suçladı ve AB'deki en yüksekler arasında yer alan COVID-19 ölüm oranlarından ve yükselen enerji maliyetlerinden etkilenen ulusu birleştirme sözü verdi.

Gerdzhikov, NATO üyesi Bulgaristan'ın Batı ittifaklarının güçlü bir destekçisidir ve 7 milyon nüfuslu ülkede hukukun üstünlüğünü geliştirmek için iş fırsatlarını geliştirmek ve yargı reformlarını desteklemek için kampanyalar yürütmüştür.

Kiev'den tepki geldi

2016 yılında Rusya'ya karşı Batı yaptırımlarının kaldırılması için kampanya yürüten Radev, Bulgaristan'ın Moskova ile pragmatik bağlarını sürdürmesi ve en azından yakın tarihi ve kültürel bağlar nedeniyle Moskova'yı bir düşman olarak görmemesi gerektiğini söyledi.

2014 yılında Rusya'nın Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım Yarımadası'nın "şu anda Rus" olduğu yönündeki yorumları, Kiev'den protestolara yol açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Batının üzerimize nasıl saldıracağını biliyoruz Cumhurbaşkanı Erdoğan: Batının üzerimize nasıl saldıracağını biliyoruz

Oylama sonucu seçilen başkan gelecek yıl ocak ayında göreve başlayacak.

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Editör: Editör Işçihaber