Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaş'ını başlattığı tarihi günü, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 104. yıl dönümünü kutluyor. 

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun'da kutlanmış, 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü hâline gelmiştir.

Bakan Yerlikaya açıkladı: 'Çember-15' operasyonunda binlerce firari yakalandı Bakan Yerlikaya açıkladı: 'Çember-15' operasyonunda binlerce firari yakalandı

Yapılan bu organizasyonun ardından Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, bu kutlamanın "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Teklifin ardından öneri kongrede oyalanmış ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır.

12 Eylül Darbesi ile yönetime gelen Kenan Evren başkanlığındaki Millî Güvenlik Konseyi, Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yılı olan 1981 yılını kanun çıkararak Gençlik ve Spor Bayramı adını alan 19 Mayıs'ı Atatürk Yılı ilan etti. Kutlamalar kapsamında "Gençlik ve Spor Bayramı"nın adı da "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirildi.

Milletimizin kurtuluşunu simgeleyen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 104. yılı kutlu olsun.