2017 yılında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belirlenen şartlara ve yönteme uygun olarak, alt işverenlerle çalışan şirket personeli, çalıştıkları kurumların "sürekli işçi" kadrosuna geçirilmişti. Ancak, 2018 yılında 2 Nisan tarihinden sonra, yaş, prim ve hizmet yılı gibi gerekçelerle 42, 45, 47, 50 ve 52 yaşlarındaki çalışanlar, zorla emekli edilerek çalışma hayatları sona erdirilmiştir. Bu kişilerin kurum tarafından tek taraflı olarak iş akitleri feshedilmiştir.

Emeklilik şartlarını sağlayan kamu işçilerinin zorunlu emeklilik yaş şartı cinsiyete göre belirlenir. Kadınlar erkeklere göre daha erken yaşta zorunlu emekliliğe hak kazanırlar. Kadınlarda zorunlu emeklilik yaşı 48 ve 49 yaşları olurken erkeklerde ise 52-53 yaş aralığı olarak belirlenmiştir.

İşçiler, 696 sayılı KHK ile kadroya alınmalarına rağmen 40'lı yaşlarda zorunlu emekli edilmeleri nedeniyle prim gün sayılarını yeterince yükseltememişlerdir. Bu da emekli aylıklarının düşük seviyede kalmasına yol açmıştır. Bu durum nedeniyle mağduriyeti her geçen gün artan vatandaşlar iş barışının sağlanması için adil bir çözüm bulunmasını istiyor.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz

Konuyla ilgili henüz somut bir adım atılmadı.

Diyarbakır'da zorunlu emeklilik kararından dönülmüştü

Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Öz Sağlık İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Aküzüm, girişimler sonucu zorunlu emekliliğe sevk ettirilen 121 kişinin iadeleri sağlandı.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı çalışan 121 kamu işçisi zorunlu emekliliğe sevk edildi. Sendika Başkanı Mehmet Aküzüm, personellerin yoğun çaba ve gayretler sonucu işe iadelerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Müjdeyi paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Aküzüm, "Emek mücadelesinde katkıları olan arkadaşlarımızın görevlerine geri iade edilmesi emek hareketi için önemli ve anlamlı bir durum olarak nitelendiriyoruz. Bu konuda girişimlerde bulunduğumuz ve emekçi arkadaşlarımız adına görüşüp de desteklerini aldığımız genel başkanımız ve genel merkezimiz başta olmak üzere, Sağlık Bakanlığımız ve Diyarbakır Valiliğimize emekçi arkadaşlarımız adına teşekkür ediyor, emekçi arkadaşlarımıza ve camiamıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Editör: Zeynep Peksoy