EYT yasasının 8 Eylül 1999 sonrasını kapsamaması 1999 sonrası SGK mağdurlarının emekliliklerinin 17 yıl uzamasına neden oldu. Birkaç günlük farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar emekli olabilmenin 1 günle 17 yıl uzamasına tepki gösteriyor.

Emeklilik sisteminin adil olmasını isteyen 1999 sonrası SGK mağdurları, EYT'lilerden daha fazla mağdur edildiklerini, aynı yaş şartı ve prim şartını karşıladıkları kişilerin aksine emekli olmayı birkaç günle kaçırdıklarını belirtiyorlar. 

Birkaç günlük farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar emekli olabilmenin 1 günle 17 yıl uzamasına tepki göstererek kademeli emeklilik sisteminin gelmesini istiyor. Kademeli emeklilik sistemiyle aynı prim günü ve yaş şartını karşıladıkları kişilerle aynı zamanda emekli olmak isteyen 2000 sonrası SGK'lılar emeklilik sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesini istiyor. 

EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu'dan adalet çağrısı! EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu'dan adalet çağrısı!

Uzun zamandır verilen emeklilik mücadelesinin EYT'liler için çözüme ulaşmasının ardından çeşitli nedenler ve yasa değişiklikleri nedeniyle emekli olamayan 1999 sonrası SGK mağdurları çözüm sırasının kendilerine gelmesini bekliyor. EYT mağduriyetinin kesin olarak çözüme kavuşmadığını, bunun aksine emeklilikte mağduriyet yaşayan çoğunluk kesimin görmezden gelindiğini dile getiriyorlar.

1999 sonrası SGK mağdurlarının sayısı yüz binleri geçerken çözüm önerilerinde de farklılık bulunuyor. Kimileri kademeli emeklilik sistemin gelmesini isterken kimileri de eşit ve adil bir emeklilik sisteminin getirilmesi gerektiğini belirtiyor. 

8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe giren SGK'lılar kademeli emeklilik sisteminin gelmesiyle aşağıdaki şartlarda emekli olmayı talep ediyor:

İlk işe giriş tarihi Eylül 1999-2002 arası olan kadınlar 43 erkekler 45, 

İlk işe giriş tarihi 2003 olan kadınlar 44 erkekler 46, 

İlk işe giriş tarihi 2004 olan kadınlar 45 erkekler 47, 

İlk işe giriş tarihi 2005 olan kadınlar 46 erkekler 48, 

İlk işe giriş tarihi 2006 olan kadınlar 47 erkekler 49, 

İlk işe giriş tarihi 2007 olan kadınlar 48 erkekler 50, 

Merkez Bankası rezervleri artış gösterdi Merkez Bankası rezervleri artış gösterdi

İlk işe giriş tarihi 2008 olan kadınlar 49 erkekler 52, 

İlk işe giriş tarihi 2009 yılından sonra olan kadınlarda 50 erkeklerde 52 olması talep ediliyor. 

1999 sonrası kademeli emeklilik çıkacak mı?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 12. Kalkınma Planı görüşmelerinde açıklamalarda bulundu Cevdet Yılmaz "Seçim sonrası kurda önemli bir hareketlilik yaşandı. Oldukça önemli bir değişim oldu. Önümüzdeki dönemde böyle bir haraketlilik beklemiyoruz. Bununla ilgili bir hedefimiz yok. Emeklilikte yaş yükseltilmesine ilişkin bir çalışmamız yok" dedi.

SGK Uzmanı Ali Tezel, emeklilik yaşının kademe ile 65’e çıkarılacağını duyurdu. 

Tezel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Beş yıllık plan ile 9.9.1999 sonrasında işe girenler için emeklilik kademeli olarak 65 veya 70 olacak aylık bağlama oranları da yüzde 25’e kadar düşürülecek" ifadelerini kullandı.

Tezel, emekliye daha düşük maaş verileceğini iddia ederek, "Şu anda aylık bağlama oranı yüzde 28, bunu da yüzde 25'e düşürecekler. Yani daha düşük emekli maaşı verecekler" dedi.

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi Feti Yıldız ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kademeli emeklilik iddialarına cevap verdi:

Yaklaşık 4.5 milyon EYT’linin sadece 1 milyon 800 bini emeklilik hakkında kavuşmuşken 1999 sonrası SGK mağdurlarını geride bırakılmayacağı ve yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan'ın çalışmaları neticesinde Torba Yasa'yla emeklilik haklarına kavuşturulması bekleniyor.