Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak EYT'ye ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, “Memurun emeğini heder ettirdiler” Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, “Memurun emeğini heder ettirdiler”

Ancak yasa kapsamına alınmayan 2000 sonrası SGK'lıların mağduriyeti günden güne büyüyor. 2000 sonrası SGK mağdurları birkaç günlük fark yüzünden aynı prim ve yaş şartını yerine getirdikleri vatandaşlardan 17 yıl sonra emekli olmalarına tepki gösteriyor. Emeklilik sisteminde eşitsizlik olmasına karşı çıkan 2000 sonrası SGK'lılar adil bir emeklilik sisteminin gelmesini ve herkesin eşit şartlarda emekli olmasını talep ediyor. 

8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarla aynı şartlardan yararlanmak isteyen vatandaşlar yaşanan bu mağduriyetin ortadan kalkması için bir çalışma yapılmasını talep ediyor.

2000 sonrası SGK'lılar seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan 2000 sonrası SGK mağdurları emeklilik hakkı için mücadele etmeye devam ediyor. 

KADEMELİ EMEKLİLİK İSTİYORLAR!

8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe giren SGK'lılar kademeli emeklilik sisteminin gelmesiyle aşağıdaki şartlarda emekli olmayı talep ediyor:

İlk işe giriş tarihi Eylül 1999-2002 arası olan kadınlar 43 erkekler 45, 

İlk işe giriş tarihi 2003 olan kadınlar 44 erkekler 46, 

İlk işe giriş tarihi 2004 olan kadınlar 45 erkekler 47, 

İlk işe giriş tarihi 2005 olan kadınlar 46 erkekler 48, 

İlk işe giriş tarihi 2006 olan kadınlar 47 erkekler 49, 

İlk işe giriş tarihi 2007 olan kadınlar 48 erkekler 50, 

İlk işe giriş tarihi 2008 olan kadınlar 49 erkekler 52, 

İlk işe giriş tarihi 2009 yılından sonra olan kadınlarda 50 erkeklerde 52 olması talep ediliyor. Düzenlemenin kabul görüp görmeyeceği merak edilirken EYT sürecinin artık kademeli emeklilik mücadelesine dönüşmesi bekleniyor.

2000 sonrası SGK'lılara düzenleme geliyor denildi!

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdür Faruk Erdem, A Haber’de emeklilik düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, “2 milyon 250 bini kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Şimdi bu sorun çözüldü. Emeklilik sisteminde reform beklentimiz var. 2000 yılından sonra daha doğrusu EYT kapsamı dışında sigortalı olan arkadaşlarımız için yaş esnetmesi, kademeli sistem gelebilir. Seçimden sonra bunu takip edeceğiz.” dedi.

''Orada bir mağduriyet yok''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz akşam katıldığı televizyon programında 2000 sonrası SGK mağdurlarını kızdıracak açıklamalarda bulundu.

Bakan Bilgin, ''Orada bir mağduriyet yok. Onlar zaten yeni kanuna göre girmişler işe, onlar için bir mağduriyet yok.'' dedi.

Bakan Bilgin'in açıklamalarının ardından uzun süredir emeklilikte adalet için mücadele eden 2000 sonrası SGK mağdurları birçok mecradan tepki gösterdi. Emekli olmak için şartları yerine getiren vatandaşlar SGK girişleri 8 Eylül 1999 düzenlemesinden sonra olduğu için 17 yıl geç emeklilik istemiyor.