Alan değişikliği başvurusunda bulunmak isteyen öğretmenler Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Takvimi'ni yayınlamasını beklerken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği hakkındaki fikirlerinin olumsuz yönde olduğu iddia edildi.

MEB'in Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği hakkındaki duyurularında " iptal edilmeyecektir" ibaresi olması ancak her sene bir değişiklik yapılması alan değişikliği yapmak isteyen öğretmenleri endişelendirdi. Uzun süredir bekletilen öğretmenler daha fazla mağdur edilmek istemiyor.

Alan değişikliği yaparak kariyerlerine yön vermek isteyen öğretmenler Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Takvimi'nin yayınlanmamasıyla çalışma hayatlarına farklı bir alanda devam etmek istiyor. 

Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen alan değişikliğinde, MEB alan değişikliği işlemleri için 30 Aralık 2021 tarihinde 2022 Öğretmenlerin alan değişikliği takvimi yayımlamış, ardından 7-11 Şubat 2022'de başvuruların sistem üzerinden alınması ve onay süreci gerçekleştirilmiş, 21-25 Şubat'ta tercih başvurularının alınması ve eğitim kurumu müdürlüklerince onaylanması yapılmış, atamalar 1 Mart'ta, görevden ayrılma ve yeni görev yerine başlama işlemleri ise 17 Haziran itibarıyla gerçekleştirilmişti.

Ancak 2023 yılının sonuna gelmiş olmamıza rağmen alan değişikliği yapmak isteyen öğretmenlerin merakla beklediği Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Takvimi hâlen yayınlanmış değil.

Neredeyse iki yıldır alan değişikliği takvimin yayınlanmasını bekleyen öğretmenlerin tepkileri günden güne büyüyor.

Alan değişikliğinin KPSS puanı ile yapılacağı tartışılırken hiç yapılmayacağı iddiası da uzun süredir Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Takvimi'ni yayınlamasını bekleyen öğretmenlerin tepkisini çekti. Yeni eğitim öğretim döneminin ortasına gelinmişken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yeni yaptığı açıklama tartışmalara yol açtı. 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Öğretmenler Odası Buluşmalarında Kastamonu şehrinde Öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin Öğretmenler Odası Buluşmasında Öğretmelerin taleplerini, eğitim alanındaki görüşlerini dinlerken sorularına da yanıt verdi. Sorulardan biri ise Alan Değişikliği hakkındaydı.

Bakan Tekin, Öğretmenler Odası buluşmasında öğretmenlerden birinin Alan Değişikliği sorusuna "İlkesel olarak alan değişikliğini doğru bulmuyoruz ancak bu konuda kimsenin hakkının yenmeyeceği bir formül üzerinde çalışıyoruz" demişti.

Bakan Tekin'in yaptığı açıklamalar alan değişikliği yapmak için Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği Takvimi'nin yayınlanmasını bekleyen binlerce öğretmen adayını meraklandırırken müjdeli haber Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz'dan geldi.

Ücretli öğretmenlerden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e kadro talebi çağrısı Ücretli öğretmenlerden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e kadro talebi çağrısı

Yavuz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: 

***Alan Değişikliği*** Aylardır takip ettik, KİK’te görüştük, arayan bütün öğretmen arkadaşlarımıza cevap verdik, bilgilendirdik. Sayın Bakanımız bu sese duyarsız kalmadı ve artık hayırlı olsun diyoruz. Teşekkürler

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'dan alan değişikliği açıklaması!

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 10 Kasım'da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla alan değişikliğini bir kez daha gündeme getirdi.

Yalçın, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

Alan Değişikliği Talebi Görülmeli ve KİK Kararı Uygulanmalıdır

Alan değişikliği bekleyen öğretmenlerimiz huzursuz, mutsuz, moralsiz ve motivasyonsuz bir şekilde taleplerine yönelik umutlu bir haber beklemektedir.

Öğretmenlerimizin alan değişikliği talepleri uzun süredir gündemde olan makul bir beklentidir.

Bakanlık personel yönetimi, en önemli boyutunun, öğretmenlerin mesleklerini en verimli olacakları alanda ifa etmelerinin sağlanması olduğu gerçeğini görmelidir.

Eğitim-Bir-Sen olarak alan değişikliği talebini KİK toplantılarında ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde de dile getirdik.

Genel Yetkili Sendika olarak Eğitim-Bir-Sen ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında Ekim 2023 Kurum İdari Kurulu Çalışma Raporunda, “alan değişikliği” işlemlerinin 2023 yılı sona ermeden tamamlanması konusunda da karar alınmıştır.

Bakanlık alan değişikliği konusunda somut adım atmalı; alan değişikliği başvuruların alınması ve sonuçlandırılmasını ivedilikle tamamlamalı; öğretim-öğretim ikinci dönemi başlamadan evvel alan değişikliğinden faydalanacak öğretmenlerimizin görev yerleri belli olacak şekilde alan değişikliğini gerçekleştirmelidir.