Genç nüfusunun az olması nedeniyle birçok sektörde işçi eksiği olan Alman hükümeti işçi göçünü artırmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor. Son olarak ülkeye gelen işçilerde zorunlu olan Almanca bilme şartını kaldıran ve vatandaşlığa geçiş imkanını kolaylaştıran yasa tasarısını duyuran Alman hükümeti, birçok farklı sektörde çalışacak binlerce işçi için sık sık ilan yayımlamakta. 

Avrupa ülkeler yeni tip koronavirüs salgınından çok fazla etkilenirken Almanya'da bu salgından etkilenerek iş gücü açığı yaşamaya başkadı. Birçok farklı sektörde meydana gelen işçi açığı üretimi olumsuz etkilerken özellikle yaz aylarında, havalimanlarında meydana gelen sıkıntılar ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan turist gelirlerinin azalmasına neden oluyor.

İş gücü açığının giderilmesi adına çalışmalara başlayan Alman hükümeti, Almanya’da yürürlüğe konulan yeni Kalifiye Göç Kanunu ile kalifiye işgücü göçünü teşvik etmeyi hedefliyor. 

Ağustos 2012’de yürürlüğe giren yeni Kalifiye Göç Kanunu ile kapsamı genişletilen Avrupa Birliği (AB) Mavi Kart ya da Blue Card adlı uygulamanın, başta 90 güne kadar serbest dolaşım olmak üzere getirdiği bir dizi kolaylıklar da gündemde yer alacak.

Bu yolla istihdam edilmek isteyen kalifiye elemanların, girecekleri işte en az 2023 yılı itibariyle 39 bin 682,80 Euro yıllık gelir elde etmeleri gerektiği belirtiliyor. Peki, Almanya Mavi Kart hangi meslekler için geçerli? İşte başvuru hakkında tüm detaylar... 

Bundan böyle, eleman darboğazı görülen meslek ve branşlar için aranan asgari gelir şartı, yıllık sosyal güvenlik katkı payı tabanının en az yüzde 45.3 oranında olacak. Başka bir ifadeyle, 2023 yılı itibariyle yıllık 39 bin 682,80 Euro’nun altında gelir elde edilen bir meslek dalında da göçmen kalifiye uzmanlar istihdam edilebilecek.

Acilen kalifiye eleman aranan meslekler için şart koşulan asgari gelir miktarı, yıllık sosyal güvenlik katkı payı tabanının en az yüzde 50 oranında olacak. Bu da 2023 yılı baz alındığında, 43 bin 800 Euro tutarında yıllık gelir anlamına geliyor.

Bakan Bayraktar duyurdu: TPAO'ya 150 personel alınacak Bakan Bayraktar duyurdu: TPAO'ya 150 personel alınacak

AB Mavi Kartı kimler alabilecek?

AB Mavi Kart uygulaması, özellikle mesleki kariyerin başında olan kalifiye göçmenler için cazip fırsatlar sunuyor. Örneğin Almanya’da işe başlandığında yıllık geliri 2023 yılı itibariyle en az 39 bin 682,80 Euro olan yabancı akademisyenler, son üç yıl içinde yüksek lisans derecesi almışlarsa AB Mavi Kartı alabilecekler. Bu fırsat, hem acil kalifiye eleman aranan meslek dallarında hem de diğer genel meslekler için geçerli. Yeni Kalifiye Göç Yasası ile birlikte hayata geçirilen diğer bir yenilik ise, bilgi teknolojisi uzmanlarının da AB Mavi Kart alma hakkına kavuşmaları oldu. Diğer bir ifadeyle, bilgi teknolojisi uzmanları, yüksek lisans derecesine sahip olmasalar da en az üç yıl benzer iş deneyimine sahip olduklarını kanıtlamaları halinde, AB Mavi Kartı alabilecekler. Bu yolla istihdam edilmek isteyen kalifiye elemanların, girecekleri işte en az 2023 yılı itibariyle 39 bin 682,80 Euro yıllık gelir elde etmeleri gerekiyor.

Hangi meslek gruplarında alım olacak?

Kalifiye Göç Kanunu ile birlikte acilen kalifiye aranan meslekler listesi Matematik, bilişim ve fen bilimleri, mühendislik ve tıp gibi branşlardaki eleman yetersizliği yaşanan sektörlerle genişletilirken, AB Mavi Kart verilecek yeni meslek grupları şu şekilde sıralanabilir:

  • Mal üretimi, madencilik, inşaat ve lojistik alanlarında yöneticilik
  • Enformasyon ve iletişim teknolojisi alanında yöneticilik
  • Örneğin çocuk bakımı veya sağlık sektöründe hizmet sunacak yöneticiler
  • Veterinerler
  • Diş hekimleri
  • Eczacılar
  • Akademik düzeyde yüksek öğrenim gören hemşire ve doğum yardım uzmanları
  • Okul ve okul dışı eğitim alanında istihdam edilecek eğitimciler

Yılda en az 39 bin 682,80 kazançla acilen kalifiye eleman aranan diğer meslek ve branşlara ulaşmak için tıklayınız.