Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan grup elemanı olarak geçen kadrosuz sağlıkçılar (hemşire, ebe, att, tıbbı sekreter ve temizlik personelleri) kamu kurumunda kamu hizmeti sağlıyor. Ancak kamu haklarından faydalanamıyor. Sağlık Bakanlığına bağlı bir kurum olsa da hekimlerin işveren olduğu bir sistem üzerinden mesleklerini sürdürüyorlar. 

Bilindiği üzere Aile Sağlığı Merkezlerinde; hekim, hemşire, ebe, sağlık memuru (toplum sağlığı), acil tıp teknisyeni ve temizlik personelleri hiçbir fark gözetmeden canla başla görevlerini yerine getiriyor. Kamu personeli olmayan Aile Sağlığı Merkezi Gruplandırma personelleri kadroya alınmayı uzun zamandır bekliyorlar. Çünkü; ASM'lerde çalışanlar eleman değil, sağlık emekçileridir. 

AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı

ASM Grup Emekçilerinin arzularo; eşit maaş ve eşit hak isteyerek kadrolu bir şekilde mesleklerini sürdürmek… Peki, ASM grup elemanlarının kadroya girişi sağlanacak mı?

KPSS şartı aranmadan çalışan kamu dışı Aile Sağlığı Merkezlerinde grup elemanı olarak çalışan hemşire, ATT, tıbbi sekreter, ebe, paramedik ve temizlik görevlilerinde de beklentiye neden oldu. Seçim öncesinde bir gelişme bekleyen emekçiler, bekleyişlerini hala sürdürüyor. Ancak ASM Grup Elemanlarının kadroya geçişine yönelik resmî bir açıklama gelmedi.

2022 yılının Ağustos ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sağlıkta ‘’Beyaz Reform’’ çalışmaları kapsamında yaptığı bir paylaşımına ‘’Aile hekimliği neden unutuldu?’’ yönündeki eleştirilere karşılık, ‘’Hayır. Bizce ‘unutulmanın’ sözü bile edilmemeli. Her şeyin bir arada yapılmamış olması bazı teknik sebeplere bağlı. Geniş anlamıyla şartların adil hale getirilmesi şeklindeki ilkemiz, yeni adaletsizlikler oluşmasına karşı bir güvencedir. Kapsam dışı hekim kalmayacak’’ sözlerini dile getirmişti. 

Yetkililerden uzun zamandır açıklama bekleyen ve kadro için mücadele eden binlerce ASM Grup Elemanının mağduriyetinin giderip giderilmeyeceği ise merak konusu olmaya devam ediyor.