Uzun zamandır emekliliklerinin önündeki engellerin kaldırılması için Bağ-Kur tescil affı bekleyen yüz binlerce esnaf pes etmeden yetkililere seslenmeye devam ediyor.

EYT'nin çıkması, seçim öncesi verilen vaatler ve Torba Yasa ile umutlanan Bağ-Kur tescil mağdurları yetkililerden olumlu bir açıklama bekliyor.

Bağ-Kur mağdurları, geriye dönük tescil affı gelmesini ve adil bir emeklilik sistemi gelmesini istiyor. 9 bin prim gününün emeklilikte adaletsizliğe yol açtığını belirten Bağ-Kur mağdurları mezarda emeklilik sistemi yerine eşit ve adaletli bir emeklilik sisteminin gelmesini talep ediyor. 

Emeklilik hakkından faydalanamıyorlar!

4.10.2000 tarihi öncesine ait vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı olmayanların sigorta başlangıç tarihi 4.10.2000 olarak alınmaktadır. Bu uygulama nedeniyle de birçok Bağ-Kur'lu vatandaş mağduriyet yaşamakta.

2000 yılından önce Gelir Vergisi mükellefi olarak esnaflığa başlayan, vergi numarası olan, vergisini veren ama ekonomik nedenlerle Bağ-Kur tescilini yaptıramayan vatandaşlar 2003 ve 2008 yıllarındaki Bağ-Kur sicil affını takip edemediği için emeklilik hakkından yararlanamamakta ve vergisini verdiği yıllara ait kanıtlanabilir faaliyetlerini emekliliklerine saydıramamaktadırlar.

Tescil affı gelmemesi nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur'lular maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor. Belirli bir yaşın üstünde oldukları nedeniyle çalışmakta zorlanan ve uzun yıllar süren çalışma hayatlarının ardından en temel hakları olan emeklilik hakkına kavuşmak isteyen Bağ-Kur'lular yaşadıkları bu durumu eşitsizlik olarak nitelendiriyor. 

Özgür Özel, Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan taşeron işçilerin sesi oldu! Özgür Özel, Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan taşeron işçilerin sesi oldu!

Sosyal medya hesaplarından ve milletvekillerine düzenledikleri ziyaretler başta olmak üzere birçok mecrada yetkililere seslenen Bağ-Kur tescil affı mağdurları hakkında henüz net bir açıklama yapılmadı. 

Ancak kulislerden elde edilen bilgilere göre Bağ-Kur tescil affının İkinci Torba Yasa'da olması bekleniyor. 

Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan birinin Bağ-Kur'lular için olacağı yönünde tahminler bulunmakta. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek çalışmayı tamamlaması bekleniyor.

Yetkililer Bağ-Kur tescil affı hakkında sessiz kalırken bir anda birçok tescil affı iddiasının ortaya atılması da Bağ-Kur mağdurlarına adeta umut oldu. İkinci Torba Yasa'da Bağ-Kur tescil affının olmasını isteyen mağdurlar neredeyse her gün X (Twitter) uygulamasında etkinlik yaparak büyük ses getiriyor.