Türkiye ABD ile enerji alanında önemli bir anlaşmaya imza attı. BOTAŞ ve ExxonMobil arasında imzalanan yeni anlaşmayla ABD’den uzun dönemli uygun maliyetle sıvılaştırılmış doğal gaz alınacak.

Bakan Şimşek: Türk Yatırım Fonu ekonomiyi ivmelendirecek Bakan Şimşek: Türk Yatırım Fonu ekonomiyi ivmelendirecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın detaylarını TRT Haber’e verdiği röportajda anlattı.

"TÜRKİYE'NİN İHTİYACININ YÜZDE 8'İNİ KARŞILAYABİLECEK"

Bakan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

“Geçmişte Nijerya ile halen Cezayir’le 20 yılı aşkın uzun dönemli sıvılaştırılmış doğal gaz kontratlarımız var. Şimdi buna Amerika’yı dahil ediyoruz. İlave ediyoruz. Artık Amerika’yla da bugün Botaş’ın imzaladığı anlaşma farklı geçmiş çalışmalarımızdan. Uzun dönemli gaz tedarik anlaşması noktasında iş birliği beyanını ortaya koyuyor. Dolayısıyla bu anlamda önemli. Türkiye’nin gaz tedariğinin çeşitlenmesi açısından önemli. Umut ediyorum, bugün itibariyle konuştuğumuz Türkiye’nin bugün ihtiyacının yüzde 8’ini karşılayabilecek büyüklükte bir anlaşma.”

Bakan Bayraktar, nükleerde büyük reaktör çalışmalarının hızla devam ettiğini, ABD ile de sanayide enerjinin dönüşümünü sağlayan küçük modüler reaktörler konusunda iş birliği imkanı olduğunu dile getirdi.

"TÜRKİYE'YE ÇOK İLGİLERİ VAR" 

Bayraktar, “Küçük modüler reaktörle ilgili de iş birliği arayışı içerisindeyiz. Özellikle bu konuda yetkin ABD’li şirketler var. Onların da Türkiye’ye çok ilgisi var” dedi.

ABD’li mevkidaşı ile de buluşan Bayraktar, iki ülke arasında “Enerji ve İklim Diyaloğu” programı konusunda önemli bir adım attıklarını ifade etti.

Bakan Alparslan Bayraktar, “Bunun ilk toplantısını burada yaptık. Bundan sonraki toplantıyı belki Türkiye’de organize edeceğiz. Ama orada da dediğim gibi mutlaka özel sektörü de bu programın içerisine almayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Yudum Özel