Günümüz ekonomik şartlarında geçim sıkıntısı birçok insanı esir almışken zorunluluktan ya da tercihen bedelli askerliğe başvuran birçok aday mevcut işlerini kaybetme ve maddi sıkıntıya düşme ihtimalleriye karşı karşıya kalıyor. 

2019 yılında yürürlüğe giren kanunla kalıcı olarak uygulanmaya başlayan bedelli askerlikte 28 gün kışla şartı, cezalar, yeni başvuru hakkı olmaması ve yüksek ücret gibi birçok madde uygulamadan yararlanmak isteyen gençlerin mağdur olmalarına neden oluyor. 

Bedelli askerlik uygulamasında en çok tartışmalara yol açan konu da 28 gün kışla şartı olması oldu. Mevcut ücretleri fazla bulan yüz binlerce bedelli askerlik adayı, ödedikleri ücretin yanı sıra 28 gün boyunca kışla zorunluluğuna da tepki gösteriyor. 

Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası'nın faiz kararı 1 hafta önceden duyuruldu! Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası'nın faiz kararı 1 hafta önceden duyuruldu!

Kışlada geçirmek zorunda oldukları 28 gün boyunca işlerini kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya kalan gençler, bakmak zorunda olduğu aileleriyle de geçim sıkıntısı yaşıyor. 2023 yılı Temmuz-Aralık döneminde 122 bin 351 Lira olan bedelli askerlik ücreti mevcut ekonomik şartlarda birçok genci zor durumda bırakırken uygulamada yer alan 28 gün kışla şartı yeni mağduriyetlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. 

Gurbetçilere zorunluluk yok!

Bedelli askerliğe başvuran binlerce gurbetçi 28 gün kışla şartına dahil olmadan uygulamadan yararlanırken Türkiye'de ikamet eden vatandaşların zorunlu olarak kışlada eğitim alması uygulamada adaletsizlik olduğuna dair tepkilere yol açtı.

Türkiye'de yaşayan yüz binlerce vatandaş bedelli askerlikte 28 gün şartı nedeniyle mağdur edilirken özel sektörde çalışanlar işlerini kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya kalıyor. 

Yaşanan bu eşitsizliğin ve bedelli askerlik maddeleri nedeniyle ortaya çıkan birçok olumsuzluğun ortadan kaldırılması için yetkililere seslenmeye devam eden bedelli askerlikte 28 gün kışla şartı mağdurları çözüm bekliyor. 

Gençler bedelli askerlik düzenlemesinden ne talep ediyor?

  1. 28 Günlük Temel Eğitim Yerine Arama-Kurtarma AFAD Eğitimi: Ülkemize mali bir külfet oluşturan ve işletme sahibi, çalışan ve evli olan gençlerin ortak talebi, 28 günlük temel askerlik eğitimi yerine ikamet edilen illerde yatılı olmayan sertifikalı arama-kurtarma (AFAD Eğitimi) alarak olağanüstü afet durumlarında AFAD ekiplerine destek olabilmektir. Hem ülkemizin mali yükünü azaltacak hem de gençlerin afetlere destek vermesine olanak sağlayacak bu uygulamanın hayata geçirilmesini istiyoruz.

  2. Fiyatın Düşürülmesi: 6 ayda bir zam gelen bedelli askerlik ücretinin daha geniş bir kesime hitap etmesi için düşürülmesini talep ediyoruz. Şu anki bedelli askerlik ücretine yetişmek zor, bu nedenle daha uygun bir fiyatlandırma ile gençlerin bedelliye başvurabilmesini sağlayacak adımlar atılmasını bekliyoruz.

    Darbeyi bildiği i̇ddia edilen Kamış'ın tutukluluğu hakkında karar Darbeyi bildiği i̇ddia edilen Kamış'ın tutukluluğu hakkında karar
  3. Cezaların Bir Defaya Mahsus Affedilmesi: Tecil yaşının 29’dan 22’ye çekilmesiyle birçok genç kaçak durumuna düştü ve cezalarla karşı karşıya kaldı. Bu sebeple, gençlere verilen cezaların bir defaya mahsus affedilmesini talep ediyoruz.

Askeralma Yönetmeliği'ndeki Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in tüm detayları için tıklayınız.