Uzun zamandır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini bekleyen belediye şirket işçilerinin kadroya geçirilmesi konuşulurken yetkililerin etkili bir adım atmaması mağduriyet yaşayan belediye şirket işçilerinin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Zorlaşan yaşam koşullarından dolayı maddi ve manevi sıkıntı yaşayan belediye şirket işçileri, aynı işi yaptığı kadrolu kişilerle eşit haklara sahip olmak istiyor. Kadrolu çalışanlarla aynı işi yaptıklarını belirten belediye şirket işçileri yaşadıklarının adaletsizlik olduğunu belirterek norm kadroya geçmeyi talep ediyor. 

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz

Yaşadıkları mağduriyeti 'maaşlı kölelik' şeklinde isimlendiren belediye şirket işçileri 2017 yılında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan belediye şirketlerine geçirilerek adeta ikinci plana atıldı. Çalıştıkları işin tam olarak karşılığını alamadıklarını belirten belediye şirket işçileri çalışma şartlarında düzenleme yapılmasını ve norm kadroya alınmayı bekliyor. Belediye İşçileri Derneği Başkanı Orhan Karagöz de bu yolda çalışmalarına devam ediyor. 

Belediyelerde görev yapan mimarlar, mühendisler ve şehir plancıları, mesleki standartlardaki düşüş ve itibarsızlaştıma politikalarıyla baş etmek amacıyla bir dernek kurdu. Belediye Mimarları ve Mühendisleri Derneği'nin hedefi ve kuruluş amacı ise şu sözlerle açıklandı:

Türkiye genelindeki Mimar, Mühendis ve Şehir Plancılarının Avrupa standartlarında mesleki saygınlığa kavuşmalarını sağlamak ve hak ettikleri değeri görmelerini temin etmektir.  Başta, Belediye Şirketlerinde çalışan meslektaşlarımızın; aynı odada birlikte mesai  yaptıkları memur arkadaşlarına göre almakta oldukları düşük maaşlar ve yetersiz özlük hakları, İŞ BARIŞINI BOZMAKTADIR. Geldiğimiz noktada Belediye Şirket Mühendisi maaşları asgari ücret seviyesinde; Taşeron Mühendislik yıllarını bile mumla aratmaktadır.

Mimarlar, Mühendisler ve Şehir Plancıları olarak, bu maaş eşitsizliğinin giderilmesi ve iş barışının sağlanması için memur kadrolarına geçişin önemini vurguluyoruz. Eşit işe eşit ücret ilkesi çerçevesinde, Belediye Şirketlerinde çalışan Teknik Personelin, Memur Kadrolarına alınmasıyla birlikte hak ettikleri ücret ve sosyal haklara kavuşmalarını savunuyoruz. Bu adım, Belediyelerdeki adaletsizlikleri ortadan kaldırmak ve meslektaşlarımız arasındaki uçurumu kapatmak için atılmış önemli bir adım olacaktır. Derneğimiz, bu konuda farkındalık yaratma, lobi çalışmaları yürütme ve gerekli reformların gerçekleştirilmesi için kararlılıkla çalışmaktadır. Türkiye'deki mimarlar, mühendisler ve şehir plancıları olarak, mesleki itibarımızı ve haklarımızı yeniden tesis etmek adına birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.

Belediye Mimarları ve Mühendisleri Derneği kuruluşunun ardından zaman kaybetmeden çalışmalarına başladı. 

Belediye şirket işçilerinin, mimar ve mühendislerinin çalışma hayatındaki sorunların giderilmesi için mücadele eden Belediye Mimarları ve Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alper Şahin ve Belediye Şirket İşçileri Derneği Başkanı Orhan Karagöz; Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar'a, AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç'a, Milliyetçi Hareket Partisi 28. Dönem Mersin Milletvekili Levent Uysal'a ziyarette bulundu. 

Kılıç, ziyaretin ardından sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: