Gün geçtikçe zorlaşan yaşam koşulları, belediye şirket işçilerini maddi ve manevi açıdan sıkıntıya sokarken, yetkililerin kadro sözlerini yerine getirmemesi mağduriyetin boyutlarını artırıyor. Uzun süredir beklenen kadro adımının atılmaması, belediye şirket işçilerinin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Son olarak Türkiye’nin dört bir tarafından gelerek Adana’da buluşan yüzlerce işçi, Abidin Parkı’nda kürsü kurarak taleplerini dile getirdi.

Bakan Işıkhan: İş arıyorum diyen İŞKUR'a gelsin Bakan Işıkhan: İş arıyorum diyen İŞKUR'a gelsin

2018 yılında yayımlanan KHK ile belediyelerde çalışan kadrosuz taşeron işçileri için bir düzenleme yapılmıştı. Taşeron işçiler, belediyelerde kurulan şirketlere aktarılarak ‘belediye şirketinin işçileri’ olarak adlandırılmaya başlandı. 696 KHK’ile  belediye şirket işçisi olan belediye emekçileri, kadrolu çalışanlarla aynı işi yapmasına rağmen aynı hakları elde edemedi.

Türkiye genelinde bu durumda çalışan belediye şirket işçisinin talepleri:

- Norm Kadro

- Yoksulluk sınırına endeksli taban ücreti

- 3 ayda bir enflasyon oranında zam + refah payı

- Daimi İş güvencesi

- 52 günlük ilave tediye hakkı

- Tayin, becayiş hakki

- Haftada 35 saat iş hakkı.

- Ücret ayrımı olmayan ücretlendirme

- Vergi adaleti

- Eşit işe eşit ücret hakkı.

Kiraların 10 bin liraya ulaştığı Batman’da belediyede çalışan yaklaşık 1600 şirket işçisi, yaşadıkları bu zor durumdan kurtulmak için kadroya alınmayı umutla bekliyor.

Belediye şirket işçileri, çalışma şartlarından memnun olmadıklarını ve hak ettikleri karşılığı alamadıklarını belirterek kadroya geçmeyi, özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını, hak ettikleri maaşı ve ek ücretleri almayı talep ediyor. Aynı zamanda norm kadro statüsü verilerek hakkaniyetin yerine getirilmesini istiyorlar.

Emekçilerin ekonomik ve sosyal haklarının düzeltilmesi için bir an önce gereği yapılmalıdır. İnsanları aç bırakmak ve haklarından mahrum bırakmak da açık bir hak ihlalidir. Bu hak ihlalini ortadan kaldırmak da öncelikle TBMM’de grubu bulunan iktidar partisi ve diğer siyasi partilerin görevidir. Umarım siyasi partiler bir an önce belediye şirket işçilerinin sesine kulak vererek sorunlarını çözer. Bu sorunu çözen sadece 600 bin belediye emekçisinin hayır duası ve memnuniyetini değil, iki milyona yakın aile bireylerinin de duasını alır.

Editör: Zeynep Peksoy