Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını talep ediyor.

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi. 

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu, bugün birçok şehirde gerçekleştirilecek olan basın açıklaması ile bir kez daha yetkililere seslendi.

Bilecik Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği de yaşadıkları mağduriyeti birçok mecrada anlatarak yetkililere seslerini duyurmak için çalışmalar yürütüyor. Bugün basın açıklamasında bulunan dernek, açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

1986’da çıkan 3308 Sayılı Yasanın elimizden aldığı Sosyal Güvenlik kapsamındaki hak kaybımız neticesinde bizler, zorunlu staj ve çıraklık yaparken SGK tarafından işe giriş tarihli ve SGK tescil numaralı sigorta kartı verilerek ve “Sigortanız başladı” denilerek aldatılan ve sonrasında bu tarih, gerek SGK ekranında, gerek SGK sistemlerindeki verilerde sigorta başlangıcı gösterilerek kandırılmaya devam edilen, akabinde 2000’li yılların başlarında ikinci bir tarih çıkartılarak mağdur bırakılan bir kitleyiz.

AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı

Dünyanın hiçbir yerinde kısa kol ve uzun kol sigorta ayrımı yoktur. Fiili çalışma var ise, maaş alınmış ise iş hayatı başlamıştır. Dolayısıyla sigortalılık süresi başlamıştır. Sadece ülkemize özgü olan bu sorunun bir an önce çözülerek fiilen çalıştığımız ve sigorta kayıtları ile e-Devlet’de açıkça görünen “ilk işe giriş tarihimiz” emeklilik hesabında hizmete başlangıç tarihi olarak sayılmalıdır. Nasıl ki bir insanın iki farklı doğum tarihi olmazsa, iki adet işe girişi de hukuken olamaz. Ancak maalesef ki ülkemizdeki uygulama şu anda budur.

Mağduriyetimizin çözümü adına gerek sahalarda gerek siyasi görüşmelerimizle gerekse sosyal medya çalışmalarımızla mücadelemiz devam etmektedir. Çalışmalarımızın başka bir bölümünü de basın açıklamalarımız oluşturmaktadır.

Bizim mücadelemiz hiçbir siyasi düşünce ile bağlantısı olmayan, hiçbir parti ile alakası olmayan ve olmayacak gerçek bir hak mücadelesidir. Haklıyız çünkü elimize verilen o sigorta kartlarındaki anlaşılmayan gerçek ile bize söylenen aynı olmadı. Bizlere işe girişiniz yapıldı denmişti. SGK kartlarını görünce, ilk işe giriş tarihimiz kayıtlara işlenince, maaş alınca, bilfiil çalışınca bizler de bunu gerçek zannetmiştik ancak maalesef değilmiş.

Geldiğimiz noktada hakkımız olandan başka hiçbir talebimiz yok. Elimize verilen SSK kartlarındaki ilk işe giriş tarihimiz sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir.

Cumhuriyetimizin 100.yılında devletimize yakışan bu büyük mağduriyeti sona erdirmektir.

Bilecik Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Ayıran da basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Meslek Lisesi ve çıraklık okulu mezunu 3308 sayılı yasa mağduru dava arkadaşlarım değerli basın mensupları ve çok değerli misafirlerimiz Bilecik staj ve çıraklık mağdurları basın açıklamamıza hoş geldiniz.

Değerli dava arkadaşlarım gecemizi gündüzümüze kattık. Meslek Lisesi memleket meselesi dedik. Ailemizden işimizden zamanımızdan feragat ederek büyük bir mücadele verdik, veriyoruz. İnşallah bu çabalarımız karşılıksız kalmayacak. Sizlerin emekleri çok büyük. Bu davada emeği geçmiş taş taş üstüne koyan tüm dava arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar günümüzün en büyük sorunlarından biri olan ara eleman sorununu hepimiz çok iyi biliyoruz. Üretim yapan işletmelerimizde sanayicilerimizin ve esnaflarımızın kanayan yarası olarak gün yüzüne çıkan ara eleman sorunu ve çırak sıkıntısı gün geçtikçe kronikleşmeye devam ediyor. Tam da bu noktada Meslek Lisesi ve çıraklık okullarının önemi bir daha ortaya çıkmaktadır.

Meslek Lisesi ve çıraklık okullarının teşviki konusunda bir adım atılmalıdır. Sanayinin can damarı olan ara eleman sorunu çözülmelidir. Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hesabına dahil edilmesinin gençlerin geleceği ve ülke ekonomisinin önemli bir adımı olacağı kanasındayız. Bu mağduriyeti birlikte çözeceğimize inancımız tamdır. Biz sadece hak olan hakkımızın peşindeyiz.

Değerli dava arkadaşlarım tek bir talebimiz var. E-Devlet'te görünen ilk işe giriş tarihimizin emeklilik hesabına dahil edilmesini istiyoruz. Başka hiçbir derdimiz yoktur. Sadece 36 yıllık mağduriyet son bulsun yüzler gülsün istiyoruz. Bugün burada bir arada bizlerle olduğunuz için teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.