Frontiers in Medicine dergisinde Cuma günü yayınlanan 16 sayfalık rapor, 740 ila 1120 yaşları arasında iki erkek ve bir kadın olmak üzere üç mumyayı inceledi. Rapora göre, mumyalardan her biri "doğal olarak mumyalandı" ve "yumuşak dokuları iyi şekilde korunmuştu".

Araştırmacılar, nesneleri 3 boyutlu olarak incelemek için kullanılan non-invaziv CT taraması yoluyla, erkeklerin şiddetli bir şekilde öldüğünü, dişinin ise doğal sebeplerden öldüğünü buldu.

(Görsel Milliyet tarafından sağlanmıştır.)

MS 900 ile 1300 arasında tarihlenen mumyalar, Peru ve Şili'de uzun süre önce keşfedilmişti. Mumyalardan ikisinin erkek, birinin de kadın olduğu belirlenmişti. Son araştırmada kadının doğal sebeplerden ölmüş gibi göründüğü, erkek mumyalarınsa şiddetle dövüldüğü ve birinin bıçaklandığı tespit edildi.

Korku: O sonsuz gerilimin ürkünçlüğü kadar kötü değildir... Korku: O sonsuz gerilimin ürkünçlüğü kadar kötü değildir...

Kafatasları ve iskeletler üzerinde yapılan önceki araştırmalar, o dönemde Latin Amerika'da yaşamış erkeklerin kalıntılarının yüzde 20'sinden fazlasında şiddete uğradıklarına dair belirtiler olduğunu ortaya koymuştu. Bu da eski Latin Amerika medeniyetlerinde şiddetin yaygın olduğunu düşündürmüştü.

(Görsel Milliyet tarafından sağlanmıştır.)

Nerlich, mumyaların aslında 19. yüzyılda keşfedildiğini ve daha sonra Avrupa'ya getirildiğini de aktardı. Bunlar şimdiye kadar modern görüntüleme teknolojileriyle incelenmemişti. Modern teknolojinin sağladığı olanakların yanı sıra mumyaların yumuşak dokularının korunması da yeni keşifte etkili oldu.

Nerlich, "İncelediğimiz üç mumyadan ikisinde ölümcül travma izlerini gösterdik. Bu insan kalıntıları sadece iskeletten oluşsaydı, gördüğümüz travma türlerini tespit edemezdik" ifadelerini kullandı.

İlk erkek mumyanın Kuzey Şili'deki Arica bölgesinde MS 996 ile 1147 yılları arasında yaşadığı tahmin ediliyor. Raporda ondan "Marburg" adamı olarak bahsediliyor. Adam yaklaşık 20 ila 25 yaşlarındaydı ve oturur pozisyonda gömüldü.

Diğer ikisine ise "Delémont" mumyaları adı verildi. Erkeğin yaşamı MS 902 ile 994 arasında sürdüğü belirtilirken, kadın MS 1224 ile 1282 yılları arasında yaşadığı aktarıldı. Muhtemelen Peru'daki Arequipa bölgesinden gelen iki mumya, oturmak yerine sırt üstü yatırılmıştı.

Bin yıllık mumyalar vahşi cinayetleri ortaya koydu!

(Görsel Milliyet tarafından sağlanmıştır.)

Hakemli bilimsel dergi Frontiers'ta yayımlanan bulgulara göre, kurbanlardan ilki, yüzüne ağır bir darbe almıştı. Aort damarı yırtılan bu mumyada akciğeri delen bir bıçak yarası da göze çarpıyordu. Ekip bu bireyin nihai ölüm nedeninin bıçak yarasından kaynaklanan kan kaybı olduğunu düşünüyor.

(Görsel Milliyet tarafından sağlanmıştır.)

Diğer erkek mumyada iyileşmekte olan çok sayıda kafatası kırığı tespit edildi. Bu da söz konusu kişinin birçok kez şiddet gördüğüne ve travma geçirdiğine işaret ediyor. Ekip, bu kişinin başının arkasına aldığı büyük bir darbeyle öldüğünü tahmin ediyor.