14 Mayıs seçimleri öncesinde, liraya yönelik düşüş ve oynaklık beklentileri artarak devam ediyor. Bloomberg'in son haberine göre, TL'nin dolar karşısındaki zımni oynaklığı dünyanın en yüksek seviyesine çıkmış durumda. Liranın dolar karşısındaki zımni oynaklığı cuma günü yüzde 8,4'ten yüzde 64'e yükselerek diğer tüm para birimlerini geride bıraktı.

Belediye İştiraki ve Taşerona kadro talebiyle basın açıklaması! Belediye İştiraki ve Taşerona kadro talebiyle basın açıklaması!

Zımni oynaklık kavramı, bir varlığın gelecekteki oynaklığı hakkında piyasanın beklentisini hesaplamak için kullanılıyor. Bu durum, piyasalardaki belirsizliğin arttığının bir göstergesi olarak yorumlanabilir.

"DOLAR 26 TL'YE YÜKSELECEK"

Diğer taraftan, piyasa seçim sonuçlarından bağımsız olarak hükümetin TL üzerinde uyguladığı kontrollerin sürdürülebilirliği konusunda endişeli olduğu için liranın önemli bir zayıflama yaşamasını bekliyor. Bloomberg'in alım satım opsiyon fiyatlamalarından yaptığı hesaplamalara göre, türev işlemciler dolar/TL'nin üçüncü çeyrek sonunda 26 seviyesine yükselmesini muhtemel görüyor.

Commerzbank stratejisti Ulrich Leuchtman, pazartesi günü yayımladığı bir notta, Türk lirasında önemli bir düşüş yaşanabileceğini belirtti. Leuchtman, resmi döviz kurlarının suni desteğinin giderek zayıflayacağını ve daha uzun süre sürdürülmesinin imkansız olacağını ifade etti. Ayrıca, hükümetin seçmenlere lira istikrarı iddiasını sürdürmek için artık siyasi motivasyonunun olmayacağını da belirtti.

Son bir yılda yüzde 23 düşerek tarihi düşük seviyelere gerileyen lirada yaşanacak bir düşüşün, diğer gelişmekte olan ülkeler üzerinde bir domino etkisi yaratması beklenmiyor. Leuchtman, Türk para politikasının hatalarının diğer ülkelerde tekrarlanmadığını belirterek, "Bu çok özel para politikasının başarısızlığının merkez bankalarının çok farklı davrandığı diğer para birimlerine nasıl bulaşacağını hayal etmekte zorlanıyorum" dedi.