Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Başkanlığında toplanacak olan TCMB Politika faizi kararını bugün açıklayacak. Küresel piyasaların iyiyden iyiye kötüleşmesi yatırımcıları olumsuz yönde etkiledi. 

Küresel piyasalarda açıklanan şirket karlılıklarının beklentilerin altında kalması ve Orta Doğu'daki jeopolitik risklerle olumsuz bir seyir izlenirken, bugün gözler yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) alacağı kararlara çevrildi.

İsrail-Filistin savaşı varlık fonlarının düşmesine sebep olurken, konuya ilişkin haber akışı İsrail'in Gazze'ye kara harekatı düzenleyebileceği ve çatışmaların daha geniş bir coğrafyaya taşınabileceği endişesinin güçlü kalmasına neden oluyor.

Tüketici Kredileri 1 trilyon 550 milyar lirayı aştı Tüketici Kredileri 1 trilyon 550 milyar lirayı aştı

Konuya ilişkin gelişmeler insanları endişelendirirken, ABD'de açıklanan makroekonomik veriler ülke ekonomisinin atılan sıkı para politikası adımlarına karşın dirençli kalmayı sürdürdüğüne işaret ediyor.

Dün ABD'de açıklanan verilere göre, yeni konut satışları 759 binle tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Öte yandan, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranının yüzde 8'e yaklaşmasıyla mortgage başvuruları 1995'ten bu yana en düşük seviyede kalmaya devam etti.

Yurt içinde, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 7,08 azalışla günü 7.424,97 puandan tamamlarken, bugün gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi.

Merkez Bankası yaptığı Ağustos ayı Politika Faizini yüzde 25'e yükseltti.