Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ilişkin düzenleme ile ilgili toplantı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı. EYT düzenlemesine yönelik geniş kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda yeniden yaş şartı gündeme geldi. 

Kadınlarda 48 erkeklerde 50 yaş şartı konuşulurken son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek. 

EYT'de son durum nedir?

EYT çalışmasının Aralık ayında açıklanacağı söylense de 2023 yılının ilk ayında Meclis'e sunulması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT düzenlemesinde yaş sınırı olacak mı?" sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı "EYT konusu Türkiye'nin önündeki en önemli konulardan birisi. Bu konunun uzamasının en önemli nedeni herkesi dinlemek zorundayız. Kapsamına tam anlamıyla ulaşacağız. Gerçek boyutları ortaya çıktığında kimsenin endişesi olmasın. Temel kriterler var. Ocak ayından önce Meclis'e getirmey, planlıyoruz. Çalışma bitince kamuoyuyla paylaşacağız." açıklamasında bulundu. 

EYT'DE YAŞ SINIRI

Kulislerden gelen bilgiler arasında EYT'de yaş şartını kaldırılmayacağı var. Kadınlarda 48 erkeklerde 50 yaş ve prim gününü tamamlayanların EYT'deb faydalanacağı konuşuluyor. Konuyla ilgili kesin bir karar söz konusu değil. Karar yapılacak kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilecek. 

YAŞ ŞARTI KALKARSA EMEKLİLER NASIL EMEKLİ OLUR?

Şu ana kadar EYT ile ilgili gelinen noktada kesinleşen üç nokta bulunuyor. 

"Sağlıkçının adı yok, diploması var!" "Sağlıkçının adı yok, diploması var!"

-8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olması,

-Prim gününün tamamlaması

-Sigortalılık süresinin dolmuş olması gerekiyor. 

Bakan Bilgin eğer 99 öncesi döneme yani EYT'de yaş sınırını kaldırırsa; 1.6 milyon kişi ilk etapta emeklilik hakkını elde edecek. EYT yasasının yürrülüğe girme tarihi ise 1 Ocak 2023 olarak düzenlenmesi bekleniyor.