Kamuda çalışan 750 bini aşkın işçiyi ilgilendiren çerçeve protokol anlaşması için Türk-İş’in kurduğu Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu'nun ardından alınan kararlardan memnun olmayan işçiler mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşadıklarını dile getirerek yetkililerden ek zam talep ediyorlar.

Maddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten 750 bini aşkın işçi aileleriyle birlikte zor günler geçirdiklerini belirtirken sendika başkanlarının ve yetkili kişilerin bir adım atmamasına tepki gösteriyor. Göz göre göre geçim sıkıntısı çeken işçiler daha fazla geri plana atılmadan ek zam taleplerinin karşılanmasını bekliyor.

Mevcut ekonomik şartlarda geçinmekte zorlanan kamu işçileri ek zam taleplerinin yanı sıra tayin hakkı da talep ediyor. Sosyal medya hesaplarından sendika başkanlarına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a seslenen işçiler talepleri doğrultusunda kamu işçilerinin de memnun olacağı bir çalışma yürütülmesini istiyor. 

750 bin kamu işçisi yeni zamlar dahil 30 yıllık işçi bile 23 bin lira maaş almakta. Mevcut enflasyon ortamında maaşların yetmediğini, vergi dilimleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten 750 bin kamu işçisi ek zam bekliyor. 

696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçen işçilerin nakil, tayin ve terfi hakkının bulunmaması toplumda sorunlara yol açmaktadır. 

Pek çok işçi, eşinin başka il ya da ilçede olması, sağlık veya eğitim gibi gerekçelerle, tayin-nakil talep etmektedir. Aynı şekilde eğitim durumu değişen, üniversite bitiren işçiler de terfi ve görevde yükselme talebinde bulunmaktadır.

Diğer kamu çalışanları için geçerli olan bu hakların, 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilere verilmemesi işçilerin tepkisini çekmektedir.

Tayin ve nakil hakkı olmamaları nedeniyle ailelerinden ayrı kalmak durumunda kalan 696 KHK'lılar hem çalıştıkları şehirde hem de ailelerinin evinin geçimini sağlamakla yükümlü oluyor. Mevcut ekonomik şartlarda bir evin geçimi bile zorken 696 KHK'lıların tayin ve nakil hakkı olmaması onları maddi sıkıntılara sürüklüyor.

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla konuyu bir kez daha gündeme getirdi.

HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı! HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı!

Paylaşımında," 750 bin kamu işçisi, ek zam, refah payı, vergi dilimleri düzenlemesi, 696 sayılı khklılar için tayin hakkı, konularında açıklama bekliyor. Kamu işçilerini enflasyona ezdirmeyecek adımlar bekleniyor." ifadelerine yer veren Ekmen, kamu işçilerinin mağduriyetlerinin çözülmesini talep etti.