Nijerya Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ile Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansından (NPHCDA) yapılan ortak açıklamada, Aralık 2022'den bu yana ülkenin 18 eyaletinde salgının yayılmaya devam ettiği bildirildi.

Bu sürede 7 bin 202 difteri vakasının tespit edildiği belirtilen açıklamada, salgında hayatını kaybedenlerin sayısının 453'e çıktığı kaydedildi. Açıklamada, sağlık ekiplerinin hastalığa yakalananların yüzde 80'ine aşı yaptığı ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nijerya'da artan difteri vakaları nedeniyle ülkede ikinci salgın dalgasının yaşandığını doğrulamıştı. Kuşpalazı olarak da bilinen difteri, "corynebacterium diphtheriae" adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkıyor. Bulaşıcı olan hastalık, ölüme yol açabiliyor.

İsrail Savaş Kabinesi toplanıyor! Gündem esir takası İsrail Savaş Kabinesi toplanıyor! Gündem esir takası

Difteri Nedir?

Difteri, boğaz, burun, göz ve deride enfeksiyona neden olan bir bakteridir. Bulaşıcı olan hastalık, solunum yoluyla veya temas yoluyla yayılır. Hastalığın en önemli belirtisi, boğazda oluşan gri-beyaz bir zar tabakasıdır. Bu zar, solunum yollarını tıkayarak nefes almada zorluk ve boğulmaya neden olabilir. Difteri ayrıca kalp, böbrek ve sinir sistemine de zarar verebilir.