"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Dünya Filistin'e destek verdi, gözaltına alındı! Rümeysa Öztürk davasında son durum ne?

Filistin'e destek verdi, gözaltına alındı! Rümeysa Öztürk davasında son durum ne?

ABD’de Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle 25 Mart’ta Gümrük ve Göçmenlik Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün kefalet duruşmasına katılımının engellenmesine dair temyiz başvurusunda karar çıkmadı. New York’taki İkinci Temyiz Dairesi’nde görülen davada, tarafları dinleyen mahkeme kararını ileri bir tarihte açıklayacağını duyurdu.

Okunma Süresi: 3 dk

Mahkeme kararının, 9 Mayıs’ta Vermont Bölge Mahkemesi'nde yapılacak kefalet duruşmasından önce açıklanması bekleniyor. Duruşmada, Amerikan hükümeti göçmenlik sisteminin sadece federal göçmenlik mahkemeleri tarafından yürütülmesi gerektiğini savundu. Bu doğrultuda, Louisiana'da tutulan Öztürk’ün Vermont’a naklinin engellenmesi talep edildi. Hükümetin bu talebi, kefalet duruşmasının gerçekleşmesini engelleyebilecek nitelikte bir müdahale olarak değerlendirildi.

ACLU Avukatı Bhandari: Çok basit bir talep, kefaletle serbest bırakın

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatı Esha Bhandari, duruşma sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Rümeysa altı haftadır gözaltında ve bunun çok uzun bir süre olduğunu biliyorsunuz. Bir köşe yazısı yazdığı için bir gün bile gözaltında tutulmak Anayasa’ya aykırı. Vermont Bölge Mahkemesi, kefalet talebini dinlemeye hazır. Serbest bırakılmalı, ardından hukuki tartışmalar ele alınabilir. Ancak hükümet, bu talebi bile Temyiz Mahkemesi’ne acil başvuru yaparak geciktirmeye çalışıyor. Temyiz Mahkemesi’nin bu başvuruyu hızla reddederek kefalet duruşmasının devam etmesini umuyoruz.”

Bhandari, prosedürle ilgili gelen soruları ise şöyle yanıtladı:

“Bölge Mahkemesi, cuma günü kefalet duruşması yapmaya hazır. Rümeysa Öztürk’ün orada hazır bulunması gerektiğini belirtmişti. Ancak hükümet, Temyiz Mahkemesi’nden bu sürece müdahale etmesini ve Öztürk’ün naklini engellemesini istiyor. Biz Temyiz Mahkemesi’nin buna izin vermeyeceğini umuyoruz.”

Hükümetin savunmalarına dair açıklama yapan Bhandari, “Hükümet, Öztürk’ün bir üniversite gazetesinde yazdığı makale nedeniyle tutuklandığını yalanlamadı. Bu durum, Anayasa’yı ihlal ediyor. Hükümet bugüne dek eylemlerini haklı gösterecek somut yasal bir gerekçe de sunmadı” dedi.

Louisiana’daki gözaltı koşulları tepkilere yol açtı

Öztürk’ün avukatları tarafından mahkemeye sunulan belgelerde, Louisiana’daki ICE tesisinde karşılaştığı insanlık dışı koşullar da detaylı şekilde yer aldı. Buna göre; Öztürk, sekiz kez astım krizi geçirdi. İlk iki hafta boyunca günlük ilaçlarına erişemedi. Başörtüsüne el konuldu. Sağlık personeli tarafından aşağılayıcı sözlere maruz kaldı. Gıda ve uyku koşullarının yetersiz olduğu belirtildi.

New York’taki mahkeme önünde destek gösterisi düzenlendi

Temyiz duruşmasının yapıldığı gün, New York’taki mahkeme önünde Rümeysa Öztürk’e destek vermek isteyen göstericiler toplandı. “Rümeysa’ya Özgürlük” sloganlarının atıldığı protestoda, hem Gazze’ye hem de Rümeysa’ya özgürlük talepleri dile getirildi. Göstericiler, Öztürk’ün gözaltına alınmasının hukuka aykırı olduğunu ve bu tür uygulamaların kendilerini yıldırmayacağını ifade etti.

Ne olmuştu? Gözaltı süreci nasıl başladı?

Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi’nde doktora eğitimi gören Rümeysa Öztürk, 25 Mart’ta Boston’da evinin yakınlarında ICE ajanları tarafından gözaltına alındı. Fulbright bursiyeri olan Öztürk, arkadaşlarıyla iftara gitmek için evinden çıktığı sırada yüzleri kapalı altı sivil ICE ajanı tarafından durdurularak kısa sürede kelepçelenip bir araca bindirildi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Öztürk’ün “Hamas’ı destekleyen faaliyetlerde bulunduğu” iddiasında bulundu. Ancak bu iddiaya ilişkin kamuoyuyla paylaşılan somut bir delil sunulmadı. Aynı zamanda, Boston Bölge Mahkemesi, Öztürk’ün sınır dışı edilmesini geçici olarak durdurmuştu.

Öztürk’ün, Mart 2024’te üniversite gazetesinde yayınlanan ortak yazısında okulun Filistin’e yönelik politikasını eleştirdiği ve üniversite yönetiminden İsrail bağlantılarını kesmesini talep ettiği biliniyor.